Temperatura din locuință, extrem de importantă pentru sănătatea creierului

15 01. 2025, 14:00

Un studiu inovator a identificat o relație semnificativă între temperatura locuinței și performanța cognitivă la adulții în vârstă, evidențiind modul în care schimbările climatice ar putea crește riscul pentru sănătatea cognitivă.

Realizat de cercetători de la Institutul de Cercetare pentru Îmbătrânire Hinda și Arthur Marcus, afiliat nonprofit al Harvard Medical School (SUA), studiul a constatat că adulții în vârstă raportau cele mai puține dificultăți de menținere a atenției atunci când temperatura locuinței lor erau între 20–24˚C. În afara acestui interval, probabilitatea apariției dificultăților de atenție se dubla la o variație de 4˚C în orice direcție.

Studiul observațional longitudinal a monitorizat temperaturile interioare și dificultățile de atenție raportate de 47 de adulți cu vârste de 65 de ani și peste, pe parcursul unui an. Rezultatele, publicate în Journal of Gerontology: Medical Sciences, sugerează că chiar și condițiile climatice actuale îi expun pe adulții în vârstă la riscuri, mulți dintre aceștia trăind în medii interioare cu temperaturi care le pot afecta abilitățile cognitive. Implicațiile sunt deosebit de îngrijorătoare pentru populațiile cu venituri mici sau cele slab deservite, care dispun de resurse limitate pentru reglarea temperaturii locuințelor.

Temperatura locuinței influențează performanțele cognitive

„Rezultatele noastre subliniază importanța înțelegerii modului în care factorii de mediu, precum temperatura interioară, influențează sănătatea cognitivă a populațiilor în vârstă”, a declarat dr. Amir Baniassadi, autor principal al studiului, cercetător la Institutul Marcus și expert în efectele schimbărilor climatice asupra seniorilor.

„Acest studiu evidențiază necesitatea intervențiilor în domeniul sănătății publice și a politicilor de locuire care să prioritizeze reziliența climatică pentru adulții în vârstă. Pe măsură ce temperaturile globale cresc, asigurarea accesului la medii cu temperaturi controlate va fi esențială pentru protejarea bunăstării cognitive a acestora”, continuă Baniassadi, citat de Medical Xpress.

Acest studiu completează cercetări anterioare, inclusiv pe una din 2023 care a analizat efectele temperaturii asupra somnului și abilităților cognitive ale adulților în vârstă. În ansamblu, aceste rezultate adaugă dovezi tot mai numeroase că efectele schimbărilor climatice se extind dincolo de sănătatea fizică, afectând și funcționarea cognitivă, ceea ce subliniază necesitatea unor măsuri proactive. Soluțiile posibile includ integrarea tehnologiilor inteligente pentru optimizarea temperaturilor interioare, îmbunătățirea eficienței energetice a locuințelor și extinderea accesului la resurse de răcire.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum previne fluorul cariile și de ce este important pentru sănătatea dinților?

Aproape toate limbile au acest lucru în comun și nimeni nu știe de ce

Test de cultură generală. Este adevărat că înghițim păianjeni în timp ce dormim?

Un ingredient-cheie din lipici ar putea trata cancerul. Ce au descoperit cercetătorii din Japonia?