Telescopul Spațial Hubble a avut nevoie de peste 20 de ani pentru a captura galaxia spirală înclinată din această imagine.
Galaxia spirală înclinată UGC 10043 se află la 150 de milioane de ani-lumină distanță, în constelația Șarpele (Serpens).
Această imagine a fost publicată spre finalul anului 2024. De ce este atât de specială? Această imagine a unei galaxii spirală, realizată de Telescopul Spațial Hubble, este un portret ce a necesitat mai mult de două decenii pentru a fi realizat.
Ca majoritatea imaginilor colorate ale obiectelor din spațiu, aceasta este o compunere de imagini realizate în diferite lungimi de undă ale luminii. Ceea ce face această imagine cu adevărat specială, însă, este faptul că datele utilizate pentru a o crea au fost colectate în sesiuni de observație din 2000 și 2023, la o distanță de 23 de ani.
Acesta este un avantaj al faptului că un telescop spațial se află pe orbita Pământului atât de mult timp: Hubble a fost lansat de pe naveta spațială Discovery pe 24 aprilie 1990, iar serviciul său de lungă durată i-a permis să capteze o cantitate enormă de date despre fiecare colț al cosmosului.
Pe lângă metodele prelungite utilizate pentru crearea imaginii, aceasta este și o imagine neobișnuită prin natura ei. Galaxiile spirală, care reprezintă aproximativ 60% dintre galaxiile din Univers, conform Agenției Spațiale Europene, sunt, de obicei, vizibile de „deasupra” atunci când sunt observate din sistemul nostru solar. De aceea, galaxiile spirală sunt asociate, în mod obișnuit, cu brațe spiralate vii, care sunt vizibile doar dintr-un astfel de unghi.
Însă UGC 10043 este văzută dintr-o parte, iar inelele sale par să fie aplatizate într-o linie. Acest unghi unic le oferă astronomilor ocazia de a observa cum sunt structurate galaxiile spirală în 3D. Imaginea cu UGC 10043 relevă linii evidente de praf, care ar părea brațe spiralate dacă galaxia ar fi privită de „sus”. Aici, ele par să blocheze strălucirea colectivă a stelelor ce formează galaxia. De asemenea, conțin nori întunecați, care sunt regiuni de formare a stelelor, scrie Live Science.
În centrul imaginii se află un bulgăre luminos: nucleul galaxiei. Toate galaxiile au unul, însă nucleul lui UGC 10043 este neobișnuit de mare. Astronomii cred că acest lucru i-ar putea fi datorat unei coliziuni cu o galaxie pitică aflată în apropiere, care i-a adus praf și gaz suplimentar, ceea ce a ajutat-o să creeze stele noi. O coliziune ar putea explica și de ce discul galaxiei este ușor distorsionat, curbându-se în sus într-o parte și în jos în cealaltă parte.
Un paradox care nu a putut fi explicat de Stephen Hawking ar putea avea în sfârșit o soluție
Misterul razelor cosmice energetice, tot mai aproape de a fi rezolvat
Primele rezultate ale experimentelor NASA privind eclipsele solare
Lichidul antic de pe Marte nu ar fi fost doar apă. Ce au descoperit acum cercetătorii?