Dacă analizezi colțurile interioare ale ochilor, vei observa niște zone roz. Partea mai mare de la margine este carunculul lacrimal, o structură care protejează glandele esențiale pentru menținerea ochilor frumoși și umezi.
Chiar lângă el se află o fâșie subțire numită plica semilunaris, și s-ar putea să vă surprindă să aflați că este a treia pleoapă.
Sau, poate ar trebui să spunem, că este rămășița evolutivă „a celei de-a treia pleoapă”. Acum inutilă, aceasta intră în categoria structurilor vestigiale: lucruri care pot fi găsite într-un organism și care nu își mai îndeplinesc scopul inițial.
Membrana nictitantă, sau a treia pleoapă, poate fi găsită la multe grupuri de animale încă în viață astăzi.
Poate că cel mai ușor de observat este la pisicile domestice, iar dacă pisica dvs. este predispusă să adoarmă cu ochii deschiși, probabil că ați observat deja pelicula ciudată de țesut care trece orizontal.
Această a treia pleoapă este foarte proeminentă la păsări și acționează efectiv ca un ștergător de parbriz pentru a îndepărta orice murdărie care le intră în ochi. De asemenea, le ajută să își mențină ochii umezi.
Lista animalelor cu membrane nictitante complet dezvoltate include pești, amfibieni, reptile, păsări și mamifere, dar când ajungem la primate, acest lucru devine destul de rar.
S-ar putea crede că un ștergător de parbriz încorporat ar putea fi destul de util și pentru om, dar la un moment dat în evoluția noastră, membrana nictitantă a ieșit din uz, scrie IFLScience.
Acum, plica semilunară (cunoscută și sub numele de pliul semilunar) și mușchii asociați acesteia sunt inutile, dar nu a existat suficientă presiune evolutivă pentru ca această trăsătură să dispară complet.
Prin aceasta, vrem să spunem că aceste resturi optice nu ne-au cauzat nicio problemă, așa că sunt lăsate în pace, deși nu contribuie cu nimic la viața de zi cu zi a oamenilor.
Ei bine, cel puțin în majoritatea cazurilor. Au fost raportate cazuri rare de oameni cu membrane nictatoriale, așa cum se vede în această lucrare din 2017, în care unei fetițe de 9 ani i s-a îndepărtat membrana nictatorială printr-o operație simplă.
Un memento, așadar, că înseși corpurile noastre sunt un tribut adus trecutului evolutiv al lui Homo sapiens și că putem fi cu toții unici în cele mai mici moduri.
De ce atât de multe animale au trei pleoape, dar oamenii nu?
Cum a scăpat cu viață un fermier după ce a fost atacat de un crocodil?
Consumul de alcool înainte și în timpul sarcinii schimbă forma feței copiilor