Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Școala de Științe ale Nutriției și Politici Alimentare Gerald J. și Dorothy R. Friedman din cadrul Universității Tufts (SUA) estimează că, la nivel global, apar anual 2,2 milioane de cazuri de diabet de tip 2 și 1,2 milioane de cazuri noi de boli cardiovasculare din cauza consumului de băuturi îndulcite cu zahăr.
Studiul a fost publicat în Nature Medicine.
În țările în curs de dezvoltare, situația este deosebit de îngrijorătoare. În Africa Subsahariană, studiul a constatat că băuturile îndulcite cu zahăr contribuie la peste 21% dintre cazurile noi de diabet. În America Latină și Caraibe, aceste băuturi sunt responsabile pentru aproape 24% dintre cazurile noi de diabet și pentru mai mult de 11% dintre cazurile noi de boli cardiovasculare.
Columbia, Mexic și Africa de Sud sunt printre cele mai afectate țări. În Columbia, peste 48% dintre cazurile noi de diabet i-au fost atribuite consumului de băuturi zaharoase. În Mexic, aproape o treime dintre noile cazuri de diabet au fost legate de consumul acestor băuturi. În Africa de Sud, 27,6% dintre cazurile noi de diabet și 14,6% dintre cazurile de boli cardiovasculare le-au fost atribuite consumului de băuturi îndulcite.
Băuturile zaharoase sunt digerate rapid, provocând o creștere bruscă a nivelului de zahăr din sânge, fără a oferi beneficii nutriționale semnificative. Consumul regulat duce, în timp, la creștere în greutate, rezistență la insulină și la milioane de cazuri de diabet de tip 2 și boli de inimă, două dintre principalele cauze ale deceselor la nivel mondial.
„Băuturile îndulcite cu zahăr sunt intens promovate și vândute în națiunile cu venituri mici și medii. Nu doar că aceste comunități consumă produse dăunătoare, dar, adesea, sunt mai puțin pregătite să le facă față consecințelor pe termen lung asupra sănătății”, afirmă Dariush Mozaffarian, autor principal al studiului.
Pe măsură ce țările se dezvoltă și veniturile cresc, băuturile zaharoase devin mai accesibile și mai atractive, susțin autorii. Bărbații sunt mai predispuși decât femeile să sufere din cauza consumului de băuturi zaharoase, la fel și adulții mai tineri, în comparație cu cei mai în vârstă, notează Eurek Alert.
„Este nevoie urgentă de intervenții bazate pe dovezi pentru a reduce consumul de băuturi îndulcite cu zahăr la nivel global, înainte ca și mai multe vieți să fie scurtate din cauza efectelor acestora asupra diabetului și a bolilor de inimă”, subliniază Laura Lara-Castor, autoare a studiului, care și-a obținut doctoratul la Friedman School și lucrează acum la Universitatea din Washington (SUA).
Autorii studiului propun o abordare complexă, care să includă campanii de sănătate publică, reglementarea publicității pentru băuturile zaharoase și taxarea acestora. Unele țări au făcut deja pași în această direcție. Mexicul, care are una dintre cele mai mari rate de consum pe cap de locuitor, a introdus o taxă pe băuturile zaharoase în 2014. Primele dovezi sugerează că această măsură a fost eficientă în reducerea consumului, în special în rândul persoanelor cu venituri mici.
„Trebuie să facem mult mai mult, mai ales în țările din America Latină și Africa, unde consumul este ridicat, iar consecințele asupra sănătății sunt grave. Ca specie, trebuie să abordăm problema consumului de băuturi îndulcite cu zahăr”, afirmă Mozaffarian.
O nouă generație umană începe oficial în 2025
Studiu: Dieta mediteraneană poate îmbunătăți memoria prin modificarea bacteriilor intestinale
Fisticul câștigă tot mai mult teren în rândul iubitorilor de nuci
Este 2025 anul în care vom deveni propriii noștri șefi? „Clubul” la care aderă tot mai mulți oameni