Pământul se rotește în jurul axei sale o dată la fiecare 24 de ore. De ce nu simțim rotația Pământului?
La ecuatorul Pământului, viteza de rotație a acestuia este de aproximativ 1.600 de kilometri pe oră. Această rotație zilnică zi-noapte ne poartă pe toți pe sub soare și stele în fiecare zi a vieții. Și totuși, nu simțim rotația Pământului. De ce?
Răspunsul este pentru că noi și tot ceea ce ne înconjoară, inclusiv oceanele și atmosfera Pământului, se rotesc împreună cu Pământul cu aceeași viteză constantă.
Dacă rotația Pământului ar accelera brusc sau ar încetini, cu siguranță am simți. Ar fi o senzație similară cu aceea de a călători într-o mașină rapidă în care cineva ar accelera sau ar frâna brusc, explică EarthSky.
Gândiți-vă la o călătorie cu mașina sau la un zbor cu avionul. Dacă drumul este lin, aproape că ne putem convinge că nu ne mișcăm. Un avion Jumbo zboară cu aproximativ 800 km pe oră, adică aproximativ jumătate din viteza cu care Pământul se rotește la ecuator. Dar în timp ce zburăm în acel avion, dacă închidem ochii, nu simțim că ne mișcăm. Iar cafeaua nu zboară spre spatele avionului. Acest lucru se întâmplă pentru că cafeaua, cana și pasagerii se mișcă cu aceeași viteză ca a avionului.
Acum gândiți-vă ce s-ar întâmpla dacă mașina sau avionul nu s-ar mișca cu o viteză constantă. În schimb, dacă ar accelera și ar frâna, atunci când s-ar turna cafeaua ar fi o adevărată problemă.
Rotația constantă a Pământului i-a făcut pe strămoșii noștri să fie confuzi în legătură cu adevărata natură a cosmosului. Ei au observat că stelele, soarele și luna păreau să se miște deasupra Pământului. Cu toate acestea, nu simțeau că Pământul se mișcă. Așadar, ei au interpretat în mod logic această observație, concluzionând că Pământul este staționar, iar „cerurile” se mișcă deasupra noastră.
Cu excepția notabilă a savantului grec antic Aristarh din Samos, cei mai mari gânditori ai lumii au susținut timp de secole ideea geocentrică (centrată pe Pământ) a cosmosului. De fapt, Aristarh din Samos a propus pentru prima dată, cu sute de ani înainte de Hristos, un model heliocentric (centrat pe Soare) al Universului.
Însă, abia în secolul al XVI-lea, modelul heliocentric al lui Copernic a început să fie discutat și înțeles. Deși nu fără erori, modelul lui Copernic a convins în cele din urmă lumea că Pământul se rotește în jurul axei sale și că se află, de asemenea, într-o orbită în jurul Soarelui.
Concluzia este că nu simțim cum se rotește Pământul în jurul axei sale pentru că rotația Pământului este constantă și se mișcă la o viteză constantă pe orbita în jurul Soarelui, purtându-ne pe noi toți ca pe niște pasageri.
Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică Ceres?
Telescopul Hubble a realizat cea mai apropiată imagine cu un quasar de până acum
Cum se extinde Universul dacă este deja infinit?
Astronomii sunt tot mai aproape să afle cum s-au format galaxiile gigantice ale Universului