Momentul cel mai bun din zi în care să bei cafea pentru o inimă sănătoasă

10 01. 2025, 12:00

Persoanele care consumă cafeaua de dimineață prezintă un risc mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare și un risc general de mortalitate mai scăzut comparativ cu cei care beau cafea pe parcursul întregii zile.

Aceasta este concluzia unui studiu publicat în European Heart Journal.

Studiul a fost condus de dr. Lu Qi, profesor la Tulane University (SUA). „Cercetările de până acum sugerează că consumul de cafea nu crește riscul de boli cardiovasculare și pare să reducă riscul unor boli cronice, precum diabetul de tip 2. Având în vedere efectele cofeinei asupra organismului, am dorit să vedem dacă momentul zilei în care consumăm cafea influențează sănătatea inimii”, a explicat dr. Qi.

Studiul a inclus 40.725 de adulți participanți la US National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) între 1999 și 2018. Participanții au răspuns la întrebări despre consumul de alimente și băuturi, inclusiv despre cantitatea și momentul în care au băut cafea. Un subgrup de 1.463 de persoane a completat un jurnal detaliat timp de o săptămână.

Ce au descoperit oamenii de știință despre cafeaua de dimineață?

Potrivit cercetărilor, 36% dintre participanți și-au consumat cafeaua de dimineață (înainte de prânz), 16% au consumat cafea pe tot parcursul zilei (dimineața, după-amiaza și seara), iar 48% nu au consumat deloc cafea.

În comparație cu cei care nu beau cafea: consumatorii de cafea dimineața aveau un risc cu 16% mai mic de a muri din orice cauză și un risc cu 31% mai mic de a muri din cauza bolilor cardiovasculare. Nu s-a observat o reducere semnificativă a riscului pentru consumatorii de cafea pe tot parcursul zilei.

Reducerea riscurilor a fost observată atât la cei care beau moderat (2-3 cești pe zi), cât și la cei care consumau cafea în cantități mari (peste 3 cești). Consumatorii ocazionali (o ceașcă sau mai puțin) au avut parte de o scădere mai mică a riscului.

Explicații posibile și implicații

Dr. Qi a sugerat că ora consumului de cafea ar putea influența ritmurile circadiene și nivelurile de hormoni, precum melatonina, influențând factori precum inflamația și tensiunea arterială. „Acesta este primul studiu care testează tiparele temporale de consum al cafelei și impactul asupra sănătății. Ar trebui să includem momentul consumului în recomandările noastre dietetice viitoare”, a spus dr. Qi.

„În orele de dimineață, activitatea simpatică atinge un vârf, ceea ce ar putea explica beneficiile consumului de cafea dimineața. Cofeina consumată seara poate perturba ritmul circadian și induce tulburări de somn”, a subliniat profesorul Thomas F. Lüscher, de la Royal Brompton and Harefield Hospitals (Anglia).

„În timpul unei urmăriri medii de aproape un deceniu și după ajustarea aportului de cafea cu cofeină și decofeinizată, cantitățile de cești pe zi, orele de somn și alte elemente, cafeaua de dimineață, mai degrabă decât consumul acesteia pe întreaga durată a zilei, a fost asociată în mod semnificativ cu riscuri mai scăzute de mortalitate de orice cauză, cu un risc relativ de 0,84 și de mortalitate cardiovasculară chiar de 0,69, în comparație cu cei care nu consumă cafea”, a adăugat acesta.

Studiul sugerează că consumul de cafea dimineața poate aduce beneficii semnificative pentru sănătate, în special în reducerea riscului de boli cardiovasculare și mortalitate generală. „Acceptăm acum dovezile substanțiale că băutul cafelei, în special dimineața, este benefic pentru sănătate. Așadar, bucurați-vă de cafea, dar faceți-o dimineața”,  a concluzionat prof. Lüscher, citat de Medical Xpress.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cum funcționează contraceptivele?

Cercetătorii au reușit să măsoare viteza gândirii umane

Pliculețele de ceai eliberează milioane de microplastice, care pătrund în celulele intestinale umane

Riscul de cancer scade după o anumită vârstă și acum cercetătorii știu de ce