Elon Musk încearcă să anuleze programul Artemis al NASA

08 01. 2025, 13:00

CEO-ul SpaceX, Elon Musk, a solicitat recent renunțarea la programul selenar al NASA, Artemis, susținând pe X (Twitter) că „Luna este o distragere” și că „mergem direct pe Marte”, contrazicând în mod direct planurile stabilite de mult timp ale agenției spațiale.

„Nu, mergem direct pe Marte. Luna este o distragere”, a scris Musk pe platforma X, pe care o deține.

Într-un alt tweet, postat de Crăciun, Musk a acuzat programul selenar al NASA că a fi „extrem de ineficient”, descriindu-l ca pe „un program orientat către maximizarea locurilor de muncă, nu a rezultatelor”.

Aceste critici reflectă din nou obsesia antreprenorului pentru stabilirea unui oraș pe Marte, o viziune îndrăzneață pe care speră să o realizeze cu ajutorul rachetelor de mare capacitate dezvoltate de compania sa spațială.

Cât de ușor poate fi desființat programul selenar al NASA?

Deși ideea de a renunța la programul Artemis, creat oficial în 2017 sub administrația lui Donald Trump, un nou aliat al lui Musk, pare contraproductivă și mioapă, influența crescândă a lui Musk nu poate fi ignorată.

Musk are acum un cuvânt greu de spus nu doar asupra viitorului afacerilor sale, ci și în peisajul politic. Recent, a avut un rol important în câștigarea alegerilor de către Trump și în blocarea unui proiect de lege privind finanțarea din Congresul SUA, relatează Futurism.

În consecință, miliardarul sud-african a fost desemnat să conducă un așa-numit „Departament de Eficiență Guvernamentală”, cu scopul de a econimisi 2 trilioane de dolari din bugetul național. Rămâne de văzut dacă acest grup consultativ va viza programul Artemis.

Cu toate acestea, acum că Musk are o influență semnificativă la Washington, eforturile NASA de a trimite astronauți pe Lună până la sfârșitul acestui deceniu ar putea fi serios amenințate sau, cel puțin, ar putea suferi modificări substanțiale în urma unor intervenții de la nivel înalt.

Ce este mai probabil să se întâmple cu programul Artemis?

Cel mai probabil, pe termen scurt, în loc să elimine complet planul NASA, alianța Trump-Musk ar putea face ajustări semnificative, poate prin renunțarea la costisitorul și ineficientul Space Launch System (SLS) al NASA în favoarea rachetei reutilizabile Starship a SpaceX sau a New Glenn de la Blue Origin, conform unei analize a lui Eric Berger, de la Ars Technica.

Un element necunoscut în această ecuație este noul administrator al NASA, Jared Isaacman, miliardar și astronaut privat care a fost deja în spațiu de două ori cu ajutorul SpaceX. Până acum, Isaacman și-a exprimat sprijinul pentru planurile existente ale NASA privind explorarea selenară. Într-o declarație postată pe Twitter după nominalizarea sa, Isaacman a afirmat că „Americanii vor păși pe Lună și pe Marte, iar în acest fel vom face viața mai bună pe Pământ”.

Această viziune intră în conflict direct cu dorința lui Musk de a ne concentra exclusiv pe Marte, ceea ce creează o divergență interesantă de perspective care merită urmărită.

Rămâne de văzut dacă Trump și Isaacman vor ceda presiunilor și vor anula misiunile Artemis viitoare sau dacă vor încerca să împace planurile lui Musk cu obiectivul de a trimite americani pe Lună.

Cert este că va dura ceva timp până când vom avea un răspuns clar. Programul Artemis a creat o rețea complexă de colaborări între NASA și contractorii săi privați, inclusiv SpaceX, care probabil nu poate fi desfăcută sau desființată peste noapte.

Vă recomandăm să citiți și:

Anomalie misterioasă în câmpul magnetic al Pământului

Test de cultură generală. Luna este planetă?

În 2025, doi sateliți ai Agenției Spațiale Europene vor crea prima eclipsă de Soare artificială

Viitoarele misiuni interplanetare ar putea fi alimentate cu energie solară