A fost unul dintre cele mai impresionante evenimente tehnologice ale anului. Pe 13 octombrie 2024, Starship, cea mai mare și mai puternică rachetă din lume, a fost lansată în spațiu de pe o rampă de lansare din Texas. Acceleratorul principal a atins o altitudine de peste 65 km înainte de a începe să se întoarcă pe Pământ cu o viteză mai mare decât viteza sunetului.
Un accident a fost evitat atunci când racheta – construită de compania SpaceX a lui Elon Musk – și-a repornit motoarele și a încetinit până când a plutit deasupra turnului din care fusese lansată în aer cu doar șapte minute înainte. Ghearele în formă de clește au apucat lansatorul uriaș și l-au ținut ferm în strânsoare, pregătit pentru recondiționare și relansare.
„Aceasta este o zi pentru cărțile de istorie ale ingineriei”, a declarat Kate Tice, inginer SpaceX.
Prestigioasa revistă de cercetare Science a fost la fel de entuziastă: „Performanța anunță o nouă eră a rachetelor de mare capacitate la prețuri accesibile, care ar putea reduce costurile cercetării științifice în spațiu”, a anunțat revista acum câteva săptămâni, când a premiat zborul din octombrie al Starship drept una dintre descoperirile anului.
Compania lui Musk a redus deja de 10 ori costul plasării încărcăturii pe orbita Pământului, se arată în jurnal. După ce Starship – cel mai puternic lansator construit vreodată și proiectat pentru a fi complet și rapid reutilizabil – va fi pe deplin operațional în cursul acestui an, se pot aștepta reduceri suplimentare de o magnitudine similară, a adăugat revista.
Acest punct de vedere este împărtășit de mulți ingineri spațiali, care cred că Starship este pe cale să facă un salt major, cu un program care ar putea permite efectuarea de lansări la fiecare două sau trei săptămâni. Inginerii SpaceX au învățat cum să recupereze și să reutilizeze stadiul său principal de rapel și vor face același lucru pentru stadiul său superior în acest an, spun ei.
În total, 25 de zboruri sunt acum planificate pentru anul următor, un program uimitor de ambițios.
„Nu trebuie să fii specialist în rachete pentru a înțelege că programul după care lucrează este fără precedent”, a declarat astrofizicianul Ehud Behar, profesor la Technion, Institutul de Tehnologie din Israel, potrivit The Guardian.
În trecut, accesul la spațiu a fost prea prețios pentru a risca un eșec, astfel încât componentele misiunilor NASA sunt testate de nenumărate ori, ceea ce a dus la creșterea costurilor, a subliniat acesta.
„Dar, cu zborurile de rutină ale navelor spațiale, oamenii de știință vor putea să-și asume mai multe riscuri, construind instrumente cu piese ieftine, disponibile pe piață și lansându-le des”, arată specialistul
Pe Marte ar putea fi trimise flote de rovere robotizate, nu doar vehicule individuale, în timp ce flotile de segmente de oglinzi ar putea zbura în formație pentru a crea telescoape uriașe autoasamblate în spațiu. Astfel de viziuni sunt interesante, deși succesul rachetelor lui Musk are și dezavantaje.
Pentru început, există probabilitatea ca Starship să distrugă propriul sistem de rachete al NASA, sistemul de lansare spațială (Space Launch System – SLS), plin de probleme și extrem de costisitor, pe care agenția îl planifică de zeci de ani.
Rachetele sale sunt consumabile, spre deosebire de Starship, reutilizabilă, în timp ce fiecare lansare SLS ar trebui să coste miliarde de dolari, comparativ cu obiectivul de 10 milioane de dolari pe care Musk îl are în vedere pentru sistemul său. Mulți oameni de știință prevăd că Starship va face SLS redundant în câțiva ani.
Cealaltă problemă principală pentru mulți oameni de știință în relația cu SpaceX este că le este greu să accepte politica de dreapta a lui Musk și asocierea sa strânsă cu Donald Trump. Acesta a criticat vehement politica de imigrare a SUA, a disprețuit mulți politicieni democrați și, recent, Trump i-a permis să taie 500 de miliarde de dolari din bugetul federal al SUA.
Doi sateliți ESA și NASA și-au unit forțele și au măsurat calota glaciară din Groenlanda
Un obiect neidentificat s-a izbit de o gaură neagră, iar NASA a reușit să surprindă momentul
Noi speranțe pentru viața extraterestră! Ce a găsit o misiune NASA pe planeta pitică Ceres?