O nouă modă prinde contur în rândul celor preocupați de sănătatea lor: polifenolii. Deși oamenii de știință investighează compușii vegetali de ani de zile, termenul a ajuns acum în atenția publicului – și pe bună dreptate.
Un număr tot mai mare de dovezi arată că o dietă bogată în aceste substanțe chimice naturale oferă numeroase beneficii pentru organism, îmbunătățind multe aspecte: de la sănătatea inimii și a metabolismului la reducerea riscului de boli neurodegenerative, cum ar fi Alzheimer.
Există, de asemenea, cercetări care sugerează că un consum mai mare de polifenoli poate încetini semnele de îmbătrânire a pielii și reduce dimensiunea taliei.
Polifenolii sunt un grup de fitonutrienți, adică substanțe chimice prezente în mod natural în plante care ajută la protejarea lor în natură de amenințări precum insectele și lumina UV și, după cum se pare, ne protejează și pe noi atunci când le consumăm.
Aceștia se găsesc în concentrații ridicate în fructele și legumele cu culori vii sau profunde, cum ar fi sfecla roșie, murele, măslinele negre, roșiile foarte roșii și frunzele verzi închise la culoare. Pe lângă faptul că protejează planta, fitonutrienții – inclusiv polifenolii – îi oferă și un pigment puternic. Același lucru este valabil și pentru gusturile puternice. Ceaiul, cafeaua și ciocolata neagră sunt surse excelente.
Există mii de tipuri de fitonutrienți, cum ar fi resveratrolul din vinul roșu, acidul elagic din nuci și catechinele din ceai. Unele ingrediente conțin mai mulți fitonutrienți – roșiile conțin polifenoli (flavonoide și flavanone), precum și carotenoide (licopen, fitoenă și betacaroten).
Testele au arătat că toate au efecte diferite asupra sănătății noastre, potrivit The Guardian.
„Flavonoizii din cacao sunt legați de reducerea riscului de accident vascular cerebral și atac de cord. Catechinele din ceaiul verde vă pot afecta pozitiv metabolismul, circumferința taliei și indicele de masă corporală. Și îmi plac foarte mult cercetările privind polifenolii din hibiscus care reduc tensiunea arterială”, explică dr. Federica Amati, cercetător la School of Public Health, Imperial College London.
Polifenolii, spune ea, sunt uimitori, dezvăluind complexitatea plantelor pe care le consumăm: „Plantele nu ne oferă doar fibre și vitamine – există o lume imensă de compuși care au un impact benefic asupra sănătății noastre.”
Există dovezi conform cărora consumul de polifenoli poate crește fluxul sanguin către creier, precum și reduce inflamația din organism, motiv pentru care se consideră că aceștia au potențialul de a combate bolile neurodegenerative.
Cu toate acestea, înțelegerea exactă a modului în care acționează acești compuși nu este încă foarte clară.
„Mecanismele prin care acționează în corpul nostru rămân în curs de investigare, iar mulți cercetători abordează această problemă dintr-o perspectivă incorectă, neglijând modul în care acești compuși sunt modificați semnificativ de corpul nostru. Mai sunt încă multe lucruri de făcut”, spune Daniele Del Rio, profesor de nutriție la Universitatea din Parma, din Italia.
O substanță din strugurii roșii ar putea preveni cancerul
Cafeaua, ouăle și orezul alb conțin substanțe toxice care se acumulează în organism
Care este cea mai periculoasă substanță din lume?
Aproape 200 de substanțe potențial cancerigene, găsite în ambalajele alimentare comune