Statele Unite ale Americii, cu autostrăzile sale enorme, suburbiile întinse și sistemele de transport public, este una dintre țările cele mai dependente de automobile din lume. Însă, potrivit unei noi cercetări, acest sistem îi face pe mulți americani să fie nefericiți.
Mașina este ferm înrădăcinată ca mod de transport implicit, și adesea singurul, pentru marea majoritate a americanilor. Mai mult de nouă din 10 gospodării dețin cel puțin un vehicul, iar 87% dintre oameni folosesc mașina zilnic. Anul trecut, un număr record de 290 de milioane de vehicule au circulat pe străzile și autostrăzile din SUA, potrivit The Guardian.
Cu toate acestea, această dependență extremă de mașini afectează calitatea vieții americanilor, cercetarea subliniind că există un punct de cotitură la care mai mult șofat duce la o nefericire mai mare.
Analiza a constatat că, deși este mai bine să ai o mașină decât să nu ai, faptul că trebuie să conduci mai mult de 50% din timp pentru activități în afara casei este legat de o scădere a satisfacției vieții.
„Dependența de mașină are un efect de prag – utilizarea unei mașini doar uneori crește satisfacția vieții, dar dacă trebuie să conduci mult mai mult decât atât, oamenii încep să raporteze niveluri mai scăzute de fericire. Dependența extremă de mașină are un cost, până la punctul în care dezavantajele depășesc beneficiile”, a declarat Rababe Saadaoui, expert în planificare urbană la Universitatea de Stat din Arizona și autor principal al studiului.
„Unii oameni conduc mult și se simt bine cu asta, dar alții simt o adevărată povară. Studiul nu cere ca oamenii să renunțe complet la utilizarea mașinilor, dar soluția ar putea consta în găsirea unui echilibru. Pentru mulți oameni, șofatul nu este o alegere, așa că diversificarea opțiunilor este importantă”, a mai spus autorul principal al studiului publicat în Travel Behaviour and Society.
Decenii de intervenții la nivel național și de stat au dotat SUA cu un sistem extins de autostrăzi, dintre care multe pătrund adânc în inima orașelor, fracturând comunitățile și aducând aglomerație și poluare atmosferică locuitorilor din apropiere, în special celor de culoare.
Peste 180.000 de oameni și circa 50.000 de mașini au trecut frontiera României în ultimele 24 de ore
Inginerii au transformat algele putrezite în combustibil pentru mașini
De ce obiectele din oglinda mașinii sunt mai aproape decât par?
Ariciul european riscă să dispară din cauza mașinilor, avertizează un raport