„Șamponul nu este, cu siguranță, o înșelătorie”, începe tranșant Neil Harvey, președintele Institutului de Tricologie din Marea Britanie.
Declarația vine după un trend apărut în spațiul public care descurajează spălarea părului. Concret, el este sceptic cu privire la ideea susținută de mișcarea „no poo” potrivit căreia părul se poate spăla singur și că utilizarea unui produs pentru a-l curăța îl face mai puțin sănătos.
De fapt, specialistul spune că scalpul – cu zecile sale de mii de foliculi și glande sebacee – are nevoie de la fel de multă atenție (dacă nu mai multă) ca alte zone ale corpului, potrivit The Guardian.
„Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă nu v-ați mai spăla axilele – ar fi probabil să dezvoltați o acumulare de transpirație și murdărie, care ar mirosi îngrozitor. Ar apărea o proliferare a bacteriilor și drojdiilor, deoarece acestea prosperă în medii uleioase”, spune Harvey.
„Dacă cineva folosește un șampon agresiv și apoi se oprește, uleiurile naturale de la glandele sebacee din scalp vor acoperi mai mult părul. Ne dorim o parte din acestea – protejează părul și îi dau strălucire – dar, în timp, se vor acumula și vor deveni neplăcute”, subliniază specialistul.
Șampoanele dure le includ pe cele care conțin procente mai mari de ingrediente precum lauril sulfat de sodiu, clorură de sodiu sau parfum.
„Acestea pot decoji pielea capului și pot provoca iritații, în timp ce cele cu concentrații mai mari de ingrediente naturale precum uleiurile esențiale sunt mai blânde”, spune Harvey.
Alte șampoane de evitat sunt cele care promit să facă părul să „arate” și să „se simtă” mai sănătos, mai degrabă decât să „fie” de fapt mai sănătos.
Atunci când vine vorba de frecvență, acest lucru depinde de tipul scalpului, textura părului și preferințele personale.
„Pentru unele persoane, spălarea prea frecventă poate provoca deteriorarea părului și un scalp uscat și mâncărime. Pentru alții, spălarea insuficientă poate face ca părul să pară gras și fără viață și poate crea un microbiom al scalpului nesănătos, ecosistemul de bacterii care protejează scalpul și părul”, spune Neil Harvey.
Coafarea părului ar putea avea efecte nedorite pentru sănătate
Originea sifilisului, descoperită după 500 de ani. Cum a apărut boala?
Un exemplar dintr-o specie demult dispărută, descoperit în permafrostul siberian
Cercetătorii au reușit să reproducă prin clonare o specie considerată dispărută de 45 de ani