Soarele a început anul 2025 cu o explozie de proporții, o erupție solară puternică fiind observată de oamenii de știință.
Erupția solară de clasa X a atins vârful la X 1,2 la ora 13:40 (ora României) vineri, 3 ianuarie 2025, eliberând o explozie de energie dintr-o regiune de pete solare cunoscută sub numele de AR 3947 și declanșând pene de unde radio în mai multe zone din Atlanticul de Sud, Africa și estul Americii de Sud.
Atunci când au loc astfel de întreruperi de curent, acestea pot duce la o pierdere totală sau parțială a semnalelor radio de înaltă frecvență (HF) în regiunile de pe Pământ care sunt luminate de Soare în acel moment.
Erupțiile solare sunt clasificate pe o scară de 4 clase și, pe măsură ce scara crește în clasă, fiecare erupție este de zece ori mai puternică decât clasa anterioară. Erupțiile din clasa X rămân pe primul loc ca fiind cele mai puternice dintre toate, urmate de a doua cea mai puternică, clasa M, și apoi de clasa C și clasa B. Fiecare literă care reprezintă clasa este, de asemenea, însoțită de un număr, care indică puterea exploziei individuale. În cazul de față, erupția a ajuns la 1,2.
Oamenii de știință au transmis că nu au fost observate ejecții de masă coronală (CME) care ar putea afecta Pământul în urma erupției solare, potrivit Space.com.
Ejecțiile de masă coronală sunt o combinație de câmp magnetic și cantități vaste de plasmă care pot provoca furtuni geomagnetice pe Pământ. Aceste furtuni pot perturba rețelele electrice și chiar pot declanșa aurore la latitudini inferioare, cunoscute și sub denumirea de aurora boreală sau luminile nordice.
Meteorologii din cadrul Administrației Naționale Atmosferice și Oceanice (NOAA) din SUA au mai spus că este probabil să mai existe întreruperi minore până la moderate de radio care să însoțească orice activitate suplimentară din regiunile active ale petelor solare pentru weekendul 4 și 5 ianuarie 2025.
Chiar și la finalul anului trecut, în data de 29 decembrie 2024, Soarele a dezlănțuit o erupție de clasă X, una dintre cele mai puternice explozii solare posibile. În urma evenimentului, o furtună geomagnetică de nivelul G3 (adică puternică) a fost prognozată să lovească Pământul în ultima zi din 2024.
Radiațiile provenite din erupțiile solare călătoresc până la Pământ cu viteza luminii, ionizând atmosfera superioară la sosire. Această ionizare crește densitatea atmosferei, afectând semnalele radio de frecvență înaltă utilizate pentru comunicații pe distanțe lungi. Pe măsură ce aceste unde radio trec prin straturile încărcate electric, ionizate, pierd energie din cauza coliziunilor frecvente cu electronii, ceea ce poate slăbi sau chiar absorbi complet semnalele radio.
În 2025, doi sateliți ai Agenției Spațiale Europene vor crea prima eclipsă de Soare artificială