Deși căsătoria sau relația pe termen lung sunt adesea considerate norma, tot mai multe persoane rămân singure pe viață. Cu toate acestea, persoanele singure pot avea parte de dezavantaje economice și medicale, în special pe măsură ce oamenii îmbătrânesc și devin mai dependenți de alții.
Un nou studiu arată că persoanele singure pe viață obțin scoruri mai mici la măsurătorile de satisfacție a vieții și au trăsături de personalitate diferite față de cele ale persoanelor care sunt într-o relație. Aceste rezultate subliniază necesitatea unor rețele de sprijin adaptate mai bine la nevoile celor singuri.
Studiul a fost publicat în Psychological Science.
„Diferențele pot fi deosebit de importante la persoanele în vârstă, care se confruntă cu mai multe probleme de sănătate și financiare. De obicei, partenerul este cel care oferă sprijin”, explică Julia Stern, unul dintre autorii studiului și cercetătoare la Universitatea din Bremen (Germania).
Stern și colegii săi au comparat persoanele singure cu cele aflate într-o relație pe baza scorurilor privind satisfacția vieții și a celor cinci mari trăsături de personalitate: deschiderea spre experiențe noi, conștiinciozitatea, extroversia, amabilitatea și nevrotismul.
Studiul, care a inclus peste 77.000 de europeni cu vârsta de peste 50 de ani, este primul care analizează aceste aspecte la nivel intercultural și la persoane care au fost singure întreaga viață. Rezultatele arată că, pe lângă satisfacția mai scăzută a vieții, cei care nu au avut niciodată o relație de lungă durată sunt mai puțin extrovertiți, mai puțin deschiși către experiențe noi și mai puțin conștiincioși decât persoanele care sunt sau au fost într-o relație, scrie Medical Xpress.
În țările cu rate mai mari ale căsătoriilor, cum ar fi cele din sudul Europei, singurătatea este asociată cu scoruri mai scăzute de satisfacție a vieții, deși efectele sunt mici. Religiozitatea nu pare să aibă un rol semnificativ.
Pe de altă parte, femeile singure obțin scoruri mai mari la satisfacția vieții decât bărbații singuri, iar persoanele mai în vârstă par mai mulțumite de statutul lor de singurătate decât cele de vârstă mijlocie. Stern speculează că, odată ce etapa vieții în care colegii lor se căsătoresc și întemeiază familii trece, persoanele mai în vârstă pot accepta mai ușor circumstanțele lor și pot fi mai fericite.
Diferențele de personalitate dintre cei singuri și cei aflați într-o relație pot avea implicații asupra sănătății și a mortalității. Cercetările anterioare au arătat că satisfacția vieții și trăsături precum extroversia și conștiinciozitatea sunt factori care prezic sănătatea.
„Aceste diferențe arată că trebuie să avem grijă suplimentară de persoanele care rămân singure pe viață”, subliniază Stern.
Ea sugerează dezvoltarea unor programe noi care să prevină singurătatea, luând în considerare trăsăturile de personalitate și oferind ocazii pentru ca persoanele singure să întâlnească oameni cu interese similare. „Dacă au persoane care să se intereseze de ei sau să le ofere sprijin regulat, acest lucru ar putea ajuta”, concluzionează cercetătoarea.
Alergatul ne afectează sau nu genunchii?
Studiu: PFAS și microplasticele devin mai toxice atunci când „își unesc forțele”
Microbiomul creierului ar putea ajuta la prevenirea demenței?
Un tip de ciocolată ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 21%