Home » Știință » De ce dezinfectanții ucid doar 99,9% dintre microbi?

De ce dezinfectanții ucid doar 99,9% dintre microbi?

Publicat: 03.01.2025

V-ați întrebat vreodată de ce dezinfectanții ucid 99,9% sau 99,99% dintre germeni, dar nu promit niciodată să distrugă toți microbii?

Cu siguranță, într-o lume în care știința a realizat lucruri uimitoare, cineva ar fi inventat un dezinfectant 100% eficient, nu-i așa?

Răspunsul la această dilemă necesită o înțelegere de bază a microbiologiei și a matematicii. Un dezinfectant este o substanță folosită pentru a distruge sau inactiva bacterii, virusuri și alți microbi de pe obiecte neînsuflețite.

Pe suprafețele și obiectele din mediul nostru casnic există literalmente milioane de microbi. Deși majoritatea nu sunt dăunători (și unii chiar ne sunt benefici), un mic procentaj dintre aceștia ne poate îmbolnăvi.

Dezinfectarea poate include intervenții fizice, cum ar fi tratamentele termice sau utilizarea luminii UV, dar, de obicei, ne referim la utilizarea substanțelor chimice pentru eliminarea microbilor de pe suprafețe.

Dezinfectanții chimici conțin adesea ingrediente active precum alcooluri, compuși ai clorului sau peroxid de hidrogen, care atacă componentele vitale ale microbilor pentru a-i distruge.

De ce dezinfectanții ucid doar 99,9% dintre germeni?

În ultimii ani, am devenit familiari cu conceptul de creștere exponențială în contextul răspândirii cazurilor de COVID-19. Acesta este un proces în care numerele cresc într-un ritm accelerat, ceea ce poate duce rapid la o explozie a dimensiunii unui fenomen. De exemplu, o colonie de 100 de bacterii care se dublează în fiecare oră ar ajunge, în 24 de ore, la peste 1,5 miliarde.

În schimb, distrugerea microbilor urmează un model de decădere logaritmică, opus creșterii exponențiale. În acest caz, numărul de microbi scade în timp, însă rata de distrugere devine mai lentă pe măsură ce numărul de microbi scade.

De exemplu, dacă dezinfectanții ucid 90% dintre bacterii în fiecare minut, după un minut va rămâne doar 10% din numărul inițial. După următorul minut, 10% din acel 10% rămas (sau 1% din numărul inițial) va mai fi prezent, și așa mai departe.

Din cauza acestui model de decădere logaritmică, nu se poate afirma niciodată că un dezinfectant distruge 100% din populația microbiană. Din punct de vedere științific, se poate doar susține că reducerea încărcăturii microbiene s-a realizat cu un anumit procentaj din populația inițială. Acesta este motivul pentru care majoritatea dezinfectanților destinați uzului casnic indică faptul că elimină 99,9% dintre germeni, explică Phys.org.

Aceeași logică li se aplică și altor produse, cum ar fi dezinfectantele pentru mâini sau șervețelele umede antibacteriene.

Factorii care influențează eficiența unui dezinfectant

Mai mulți factori influențează eficiența unui dezinfectant în eliminarea microbilor. Dimensiunea populației microbiene inițiale: cu cât suprafața este mai contaminată, cu atât dezinfectantul trebuie să acționeze mai intens. De exemplu, dacă o suprafață are doar 100 de microbi și eliminați 99,9%, e probabil ca toți microbii să dispară. Însă, dacă populația inițială este de miliarde, chiar și o reducere de 99,9% poate lăsa milioane de microbi.

Timpul de expunere: suprafețele foarte contaminate necesită o expunere mai îndelungată la dezinfectant pentru o eficiență mai mare. De aceea, etichetele produselor indică adesea să lăsați soluția să acționeze un anumit timp înainte de a șterge suprafața.

Factori de mediu: temperatura, umiditatea și tipul de suprafață influențează modul în care funcționează dezinfectantul.

Rezistența microbilor din mediul real: microbii pot fi mai sensibili sau mai rezistenți la dezinfectanți în afara laboratorului.

Utilizarea responsabilă a dezinfectanților este esențială în reducerea expunerii la patogeni și, implicit, a riscului de îmbolnăvire. Deși niciun dezinfectant nu poate garanta distrugerea completă a microbilor, acest lucru nu le diminuează importanța în controlul infecțiilor. Totuși, utilizarea lor ar trebui să fie complementară altor măsuri, precum spălarea regulată a mâinilor, pentru a minimiza riscul de infecție.

Vă recomandăm să citiți și:

Cum previne fluorul cariile și de ce este important pentru sănătatea dinților?

Test de cultură generală. Este adevărat că înghițim păianjeni în timp ce dormim?

Un ingredient-cheie din lipici ar putea trata cancerul. Ce au descoperit cercetătorii din Japonia?

O nouă tehnică de cartografiere a creierului dezvăluie informații despre funcțiile sale superioare

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase