În ultimii ani, s-a înregistrat o creștere semnificativă a numărului de câini și pisici expuși la cocaină în locuințele lor, arată o nouă cercetare. Această tendință în ceea ce privește animalele de companie ridică semne de întrebare privind sănătatea și siguranța lor.
Studiul a fost realizat de Orrin Ware, cercetător în sănătate publică la Universitatea din Carolina de Nord din Chapel Hill (SUA), și de Renee Schmid, toxicolog veterinar la Pet Poison Helpline. Aceștia au analizat apelurile efectuate la linia internațională de asistență în perioada 2019-2023.
Datele colectate includ rapoarte despre animalele de companie expuse la cocaină sau metamfetamină, iar echipa a calculat o schimbare procentuală anuală (APC), o metodă utilă pentru a identifica tendințele generale în datele care pot varia pe termen scurt. Deși nu s-a observat o creștere semnificativă a cazurilor de expunere la metamfetamină, rapoartele despre expunerea la cocaină au fost alarmant de numeroase.
Pentru pisici, s-a înregistrat un APC de 52% (bazat pe 63 de rapoarte legate de cocaină), în timp ce pentru câini APC-ul a fost de 39% (433 de rapoarte). De asemenea, un APC de 38% a fost notabil pentru câinii expuși fie la cocaină, fie la metamfetamină, scrie Science Alert.
„Animalele sunt extrem de sensibile la efectele stimulative și simpatomimetice ale cocainei și metamfetaminei. Orice grad de expunere trebuie considerat îngrijorător, deoarece există riscul de toxicitate severă și deces, chiar și cu terapii medicale agresive”, scriu cercetătorii.
Studiul nu include detalii despre rezultatele apelurilor sau despre modul în care au avut loc expunerile. Cu toate acestea, perioada analizată coincide cu pandemia de coronavirus, când multe persoane petreceau mai mult timp acasă.
Cocaina și metamfetamina sunt cele mai utilizate droguri stimulante interzise în SUA. Conform statisticilor, 1,8% dintre americani au consumat cocaină, iar 0,9% metamfetamină în ultimele 12 luni.
Animalele de companie expuse la aceste substanțe riscă să le ingereze sau să le inhaleze, comportament tipic pentru animalele curioase. Expunerea semnificativă poate provoca de la vărsături și tremurături până la hemoragii și deces.
Deși este puțin probabil ca proprietarii de animale să recunoască prezența substanțelor interzise în locuințele lor, cercetătorii subliniază că aceștia au responsabilitatea de a se asigura că astfel de substanțe nu sunt accesibile pentru prietenii lor patrupezi.
„Acest studiu este esențial deoarece atrage atenția asupra consecințelor potențiale ale stimulentelor ilegale nesecurizate. Importanța medicinei veterinare nu poate fi subestimată, deoarece pisicile și câinii sunt membri esențiali ai gospodăriilor, oferind adesea confort și sprijin emoțional, subliniind relația intrinsecă dintre sănătatea umană și cea animală”, scriu cercetătorii.
Cercetarea a fost publicată în JAMA Network Open.
Cercetătorii chinezi au dezvoltat un cip inspirat de furnicile de deșert
Unele cazuri de schizofrenie provin din malformații ale craniului, sugerează un studiu
Scoaterea amigdalelor în copilărie poate avea un impact drastic asupra vieții