Încă o victorie pentru inteligența artificială. Cercetătorii au folosit tehnologia pentru a prezice notele care se degajă din whisky și pentru a determina dacă a fost făcut în SUA sau în Scoția.
Lucrarea reprezintă un pas înainte către sistemele automatizate care pot prezice aroma complexă a whisky-ului din compoziția sa moleculară. Grupurile de experți evaluează de obicei aromele lemnoase, afumate, de unt sau de caramel, ceea ce poate contribui la asigurarea faptului că acestea nu variază substanțial între loturile aceluiași produs.
„Partea frumoasă a AI este că este foarte coerentă. Există încă această subiectivitate în cazul experților instruiți. Nu înlocuim nasul uman cu aceasta, ci îl sprijinim cu adevărat prin eficiență și consecvență”, a declarat Dr. Andreas Grasskamp, care a condus cercetarea la Institutul Fraunhofer pentru Ingineria Proceselor și Ambalaje din Freising, Germania, potrivit The Guardian.
Determinarea aromei unui whisky nu este o treabă simplă. Majoritatea celor mai puternice note din băutura spirtoasă sunt un amestec complex de substanțe chimice care interacționează în nas și chiar se maschează reciproc pentru a crea o anumită impresie aromatică. Interacțiunile fac extrem de dificilă prezicerea mirosului whisky-ului pe baza semnăturii sale chimice.
Pentru cea mai recentă lucrare, cercetătorii au obținut compoziția chimică a 16 whisky-uri americane și whisky-uri scoțiene, inclusiv Jack Daniel’s, Maker’s Mark, Laphroaig și Talisker, precum și detalii despre aromele lor de la un grup de 11 experți. Informațiile au fost utilizate pentru antrenarea algoritmilor AI în vederea identificării celor cinci arome majore și a originii băuturilor din constituenții lor moleculari.
Un algoritm a avut o acuratețe de peste 90% în a distinge băuturile spirtoase din SUA de cele din Scoția, deși performanța ar putea scădea în cazul băuturilor pentru care nu a fost antrenat. În medie, algoritmul a identificat cele mai puternice cinci note din fiecare whisky mai precis și mai constant decât orice persoană din grupul de experți.
Cercetătorii văd aplicații în alte domenii decât whisky-ul, de la detectarea produselor contrafăcute prin discrepanțe în mirosul lor, până la găsirea celor mai bune modalități de a amesteca vechile materiale plastice reciclate, care pot dezvolta mirosuri neplăcute, în produse noi fără ca mirosul să fie sesizabil.
Dr. William Peveler, lector superior de chimie la Universitatea din Glasgow, a declarat că această abordare ar putea oferi mai multă „stabilitate” decât un grup de degustători umani.
„Notele aromatice ale unei mărci de whisky ar putea fi verificate rapid de la un lot la altul sau de la un amestec la altul, doar pe baza semnăturii chimice, pentru a încerca să se asigure un stil de casă consecvent”, a spus el.
Neuronul artificial bazat pe laser imită funcțiile celulelor nervoase cu o viteză incredibilă
Câți bani a strâns până acum xAI, compania de Inteligență Artificială a lui Elon Musk
Cum ar putea inteligența artificială să influențeze evoluția umană