Soarele termină anul 2024 în forță și trimite o furtună geomagnetică pe Pământ chiar în ziua de 31 decembrie

30 12. 2024, 15:40

Soarele este hotărât să termine anul 2024 în forță! Steaua noastră a dezlănțuit o nouă erupție de clasă X, una dintre cele mai puternice tipuri de explozii solare posibile. 

Erupția solară a declanșat pene radio în mai multe zone ale Pământului, au anunțat oficialii Administrației Naționale Atmosferice și Oceanice (NOAA) din SUA, potrivit Space.com.

Între timp, oamenii de știință au efectuat analize și au transmis că erupția solară recentă a provocat și un eveniment de ejecție de masă coronală. Astfel, o furtună geomagnetică de nivelul G3 (adică puternică) este așteptată să lovească Pământul chiar în ultima zi din an, marți, 31 decembrie.

O furtună geomagnetică așteptată să lovească Pământul chiar de Revelion

Ejecțiile de masă coronale (coronal mass ejections sau CMEs) sunt erupții colosale de material solar care, atunci când sunt direcționate spre Pământ, pot intensifica luminile nordice și pot perturba sateliții și infrastructura energetică de pe planeta noastră.

Credit foto: NOAA/SWPC/GOES-16

Oamenii de știință monitorizează întotdeauna impacturile erupțiilor solare pentru a vedea dacă un eveniment CME va urma exploziilor. În cazul de față, cea mai recentă explozie de pe Soare ar putea însemna că vom avea parte de un adevărat spectacol de „artificii solare” sub formă de aurore pe cer chiar în noaptea dintre ani.

Deși erupția solară recentă de clasă X 1,1 a fost una dintre cele mai puternice explozii posibile, aceasta nu a fost cea mai puternică erupție a Soarelui din anul 2024. Așadar, cea mai puternică a fost o erupție din 3 octombrie, a treia cea mai puternică din 2011 încoace și a cincea cea mai mare din 2005 și până acum.

Radiațiile solare călătoresc până la Pământ cu viteza luminii

Oficialii americani au urmărit erupția solară recentă de clasă X 1,1 cu un instrument de la bordul satelitului meteorologic GOES-16, parte dintr-o flotă de nave spațiale NOAA și NASA care urmăresc îndeaproape Soarele și alte evenimente meteorologice spațiale.

Radiațiile provenite din erupțiile solare călătoresc până la Pământ cu viteza luminii, ionizând atmosfera superioară la sosire. Această ionizare crește densitatea atmosferei, afectând semnalele radio de frecvență înaltă utilizate pentru comunicații pe distanțe lungi. Pe măsură ce aceste unde radio trec prin straturile încărcate electric, ionizate, pierd energie din cauza coliziunilor frecvente cu electronii, ceea ce poate slăbi sau chiar absorbi complet semnalele radio.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA „aproape că a aterizat” pe Soare! Sonda Parker s-a apropiat la cea mai mică distanță de steaua noastră

Astronomii din România au descoperit o stea de 179 de ori mai strălucitoare decât Soarele! Ce nume a primit?

Astronomii au găsit un tunel interstelar în „cartierul” nostru cosmic care ar duce spre cea mai apropiată stea de Soare

Doi sateliți ESA și NASA și-au unit forțele și au măsurat calota glaciară din Groenlanda