Home » Știință » Test de cultură generală. Care e diferența dintre motorină și benzină?

Test de cultură generală. Care e diferența dintre motorină și benzină?

Publicat: 02.01.2025

Motorina este un combustibil popular în mașinile europene, reprezentând mai mult de jumătate dintre înmatriculările noi. Care e diferența dintre motorină și benzină?

Care e diferența dintre motorină și benzină? Motorina convențională și benzina sunt ambele obținute din petrolul mineral, dar metodele de rafinare diferă.

În principiu, motorina este mai ușor de rafinat decât benzina, însă conține mai mulți poluanți care trebuie eliminați înainte de a ajunge la aceleași niveluri de emisii ca benzina. Per litru, motorina conține mai multă energie decât benzina, iar procesul de ardere al motorului vehiculului este mai eficient, ceea ce duce la o eficiență mai mare a combustibilului și la emisii mai mici de CO2 atunci când se utilizează motorină.

Datorită procesului de combustie și al conceptului general al motorului, un motor diesel poate fi cu până la 40% mai eficient decât un motor pe benzină cu aprindere prin scânteie, având aceeași putere, în condiții identice, în special cu noile motoare diesel cu „compresie scăzută”, scrie ACEA (Asociația Producătorilor Europeni de Automobile).

Care e diferența dintre motorină și benzină?

Valoarea calorică a motorinei este ușor mai mică decât cea a benzinei. Totuși, motorina este mai densă decât benzina și conține cu aproximativ 15% mai multă energie pe unitatea de volum. Având în vedere diferența de densitate a energiei, eficiența generală a motorului diesel este cu aproximativ 20% mai mare decât a motorului pe benzină, chiar dacă motorul diesel este și mai greu.

Un consum de combustibil de 1 litru la 100 km corespunde aproximativ cu 26,5 g CO2/km pentru motorină și 23 g CO2/km pentru benzină, în funcție de compoziția exactă a combustibilului. Țițeiul brut conține sute de tipuri diferite de hidrocarburi amestecate între ele și, în funcție de sursa țițeiului, pot exista diferite impurități. Pentru a produce benzină, motorină sau orice alte produse pe bază de țiței, hidrocarburile trebuie separate printr-un proces de rafinare de un tip sau altul.

Cum sunt rafinați combustibilii auto?

Lungimile diferite ale lanțurilor de hidrocarburi au puncte de fierbere din ce în ce mai mari pe măsură ce lanțul devine mai lung, astfel încât toate pot fi separate printr-un proces cunoscut sub denumirea de distilare fracționată. În cadrul acestui proces, țițeiul brut este încălzit într-o coloană de distilare, iar lanțurile de hidrocarburi sunt extrase sub formă de vapori conform temperaturilor lor de evaporare și apoi recondensate.

Benzina este alcătuită dintr-un amestec de alcani și cicloalcani cu o lungime de lanț cuprinsă între 5-12 atomi de carbon. Aceștia fierb la între 40°C și 205°C. Motorina este formată din alcani care conțin 12 sau mai mulți atomi de carbon. Aceștia au un punct de fierbere cuprins între 250°C și 350°C. După distilare, există diferite tehnici utilizate pentru a transforma unele fracțiuni în altele: cracare, care descompune lanțurile mari de hidrocarburi în altele mai mici; unificare, care combină lanțuri mici de hidrocarburi pentru a crea altele mai mari; și alterare, care reorganizează diferiți izomeri pentru a obține hidrocarburile dorite.

De exemplu, acest lucru îi permite unei rafinării să transforme motorina în benzină, în funcție de cererea de benzină. Rafinăriile vor combina și diverse fracțiuni (procesate, neprocesate) pentru a obține amestecuri care să producă produsele dorite. De exemplu, diferite amestecuri de lanțuri de hidrocarburi pot crea benzină cu ratinguri diferite de octan.

Fracțiunile distilate și procesate chimic sunt tratate pentru a elimina impuritățile, cum ar fi compușii organici care conțin sulf, azot, oxigen, apă, metale dizolvate și săruri anorganice.

Vă recomandăm să citiți și:

Dispozitivele ar putea citi emoțiile umane fără o cameră foto

Studiu: PFAS și microplasticele devin mai toxice atunci când „își unesc forțele”

Un tip de ciocolată ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 21%

Băutura delicioasă care protejează corpul de stres și alimentele grase

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase