După ce s-a apropiat la o distanță record de Soare, sonda Parker de la NASA a transmis înapoi pe Pământ un semnal că este în stare bună și operează normal.
Echipa de operațiuni a misiunii de la Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL) din Laurel, Maryland a primit semnalul chiar în noaptea de 26 decembrie. Oamenii de știință au pierdut contactul cu nava spațială în timp ce acestea s-a apropiat la cea mai mică distanță de steaua noastră. Survolul a avut loc chiar în Ajunul Crăciunului, în ziua de 24 decembrie, iar sonda a reușit să se apropie la 6,1 milioane kilometri de suprafața solară, cu o viteză de peste 692.000 de kilometri la oră.
Nava spațială Parker urmează să trimită mai multe informații telemetrice despre starea sa în data de 1 ianuarie 2025, potrivit unui anunț al agenției spațiale americane.
„Aproape că aterizăm pe o stea. Va fi o reușită monumentală pentru întreaga omenire. Este echivalentul aselenizării din 1969”, declara Nour Raouafi, om de știință în cadrul proiectului sondei Parker, pentru BBC în ianuarie 2024.
Prin studierea Soarelui atât de aproape, nava spațială Parker poate efectua măsurători care ajută oamenii de știință să înțeleagă mai bine cum materialul din regiune este încălzit până la milioane de grade, să afle originea vântului solar (fluxul continuu de material ejectat de Soare) și să descopere cum particulele energetice sunt accelerate aproape de viteza luminii. Survolurile anterioare au ajutat cercetătorii să afle originea structurilor din vântul solar și să cartografieze granița externă a atmosferei solare.
Sonda Solară Parker a fost dezvoltată ca parte din programul NASA Living With a Star pentru a explora sistemul Soare – Terra ce afectează în mod direct viața și societatea de pe Pământ.
Programul NASA Living With a Star este administrat de Centrul Goddard pentru Zbor Spațial din Greenbelt, Maryland, pentru directoratul de misiuni științifice din Washington. APL a conceput, construit și operează la acest moment nava spațială și administrează misiunea pentru NASA.
Doi sateliți ESA și NASA și-au unit forțele și au măsurat calota glaciară din Groenlanda
Un obiect neidentificat s-a izbit de o gaură neagră, iar NASA a reușit să surprindă momentul
Oamenii de știință de la NASA au găsit tunelurile unui „oraș secret” sub gheața din Groenlanda