Home » Știință » Cum afectează alcoolul capacitatea creierului de a învăța și a se adapta?

Cum afectează alcoolul capacitatea creierului de a învăța și a se adapta?

Cum afectează alcoolul capacitatea creierului de a învăța și a se adapta?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 30.12.2024

Cercetătorii de la Universitatea Texas A&M (SUA) au făcut noi descoperiri despre felul în care consumul cronic de alcool afectează capacitatea creierului de a învăța și a se adapta, în special neuronii numiți interneuroni colinergici (CIN). Aceștia sunt esențiali în controlul semnalizării dopaminei, care influențează învățarea și motivația.

Alcoolul poate afecta organismul în mai multe moduri, atât pe termen scurt (de exemplu, memorie, echilibru, inhibiții), dar și pe termen lung, cum ar fi dezvoltarea tulburării de consum de alcool (AUD).

AUD este o preocupare globală care afectează 400 de milioane de persoane din întreaga lume și poate provoca probleme grave de sănătate, cum ar fi accident vascular cerebral, cancer, boli hepatice și boli cardiovasculare. De asemenea, se știe că perturbă funcții cognitive precum flexibilitatea cognitivă, care implică adaptarea la situații noi, memoria și învățarea.

În mod normal, CIN-urile se declanșează după un model numit „explozie-pauză”. După cum sugerează și numele, aceasta este o explozie rapidă de activitate urmată de o pauză. Avem nevoie de acest model pentru a ne adapta și a învăța noi comportamente.

Alcoolul poate afecta organismul în multe moduri

Atunci când cercetătorii s-au uitat la modelele animale expuse la alcool, au constatat că modelul de ardere avea pauze mai slabe și mai scurte. Acest model de ardere perturbat a însemnat că procese vitale precum învățarea inversă au fost afectate.

„Învățarea inversă este o piatră de temelie a flexibilității cognitive”, a explicat Jun Wang, profesor asociat la Texas A&M College of Medicine, într-o declarație. „Aceasta permite indivizilor să dezvețe comportamente atunci când regulile sau circumstanțele se schimbă – un proces puternic dependent de semnalizarea acetilcolinei”.

Oamenii de știință din acest grup au folosit o tehnică numită optogenetică, care combină optica și genetica pentru a manipula anumiți neuroni, scrie IFLScience.

În acest studiu, lumina a fost utilizată pentru a controla activitatea celulară, iar biosenzorii modificați genetic au fost utilizați pentru a detecta eliberarea acetilcolinei în timp real, în timp ce subiecții îndeplineau sarcini. Acest lucru a permis oamenilor de știință să vadă modul în care modificările în declanșarea CIN pot continua să afecteze învățarea.

Modelele animale expuse la alcool

S-a descoperit că faza de explozie a ajutat la deprinderea comportamentelor vechi (învățarea prin extincție), iar faza de pauză a fost necesară pentru învățarea noilor comportamente (învățarea prin inversare).

„Dinamica de explozie și pauză a CIN-urilor este esențială pentru adaptabilitatea comportamentală”, a declarat Wang. „Acest studiu evidențiază rolurile lor unice și pune bazele explorării modului în care mecanisme similare ar putea influența condițiile dincolo de dependență, inclusiv îmbătrânirea și bolile neurodegenerative.”

Pe lângă faptul că explică modul în care flexibilitatea cognitivă poate fi afectată de alcool, informațiile obținute indică potențiale ținte terapeutice pentru tratarea AUD și a altor afecțiuni cerebrale cauzate de deficiențe cognitive.

Aceste constatări sugerează că țintirea modelului de ardere al CIN-urilor ar putea duce la tratamente care îmbunătățesc flexibilitatea cognitivă în anumite afecțiuni.

Această cercetare este publicată în Science Advances.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Un studiu leagă consumul de alcool de ​​o reacție alergică mai severă la nuci

De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool

Dovezi de 10.000 de ani pentru cea mai veche băutură alcoolică din istoria omenirii

Berea de orez veche de 10.000 de ani, prima băutură alcoolică din Asia de Est

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase