Un medicament recent aprobat pentru prevenirea migrenei poate începe să acționeze imediat, conform unui studiu publicat în Neurology, revista medicală a Academiei Americane de Neurologie.
Studiul a analizat medicamentul atogepant, care este un antagonist al receptorilor peptidei legate de gena calcitoninei (CGRP) administrat pe cale orală.
„Cu multe medicamente actuale pentru prevenirea migrenei, este nevoie de timp pentru a găsi doza potrivită pentru individ și poate dura săptămâni sau chiar luni pentru ca acesta să fie cel mai eficient”, a declarat autorul studiului Richard B. Lipton, de la Colegiul de Medicină Albert Einstein din Bronx, New York, și membru al Academiei Americane de Neurologie.
„Unii oameni renunță și nu mai iau medicamentele înainte de a ajunge în acest punct. În plus, mulți oameni se confruntă cu efecte secundare cu tratamentele actuale. Dezvoltarea unui medicament care să funcționeze atât eficient, cât și rapid este esențială.”
În cadrul studiului, persoanele care au luat medicamentul au fost mai puțin susceptibile de a avea o migrenă în prima zi de administrare, comparativ cu cele care au luat un placebo. De asemenea, au avut mai puține migrene pe săptămână în timpul fiecăreia dintre primele patru săptămâni ale studiului și mai puține migrene în timpul studiului în general decât cei care au luat un placebo.
Cercetătorii au analizat datele din trei studii privind siguranța și eficacitatea atogepantului pe parcursul a 12 săptămâni pentru a se concentra asupra rapidității cu care au apărut îmbunătățirile.
Studiul ADVANCE, care a înrolat persoane cu migrenă episodică, a avut 222 de persoane care au luat medicamentul și 214 care au luat placebo. Studiul ELEVATE, care a inclus persoane cu migrenă episodică care nu răspunseseră bine anterior la alte tratamente preventive orale, a avut 151 de persoane care au luat medicamentul și 154 care au luat placebo. Studiul PROGRESS, care a inclus persoane cu migrenă cronică, a avut 256 de persoane care au luat medicamentul și 246 care au luat placebo.
În prima zi a studiului, 12% dintre cei care au luat medicamentul în primul studiu, studiul ADVANCE, au avut o migrenă, comparativ cu 25% dintre cei care au luat placebo. În al doilea studiu, studiul ELEVATE, cifrele au fost de 15% și 26%. Pentru al treilea studiu, studiul PROGRESS, cifrele au fost de 51% și 61%, scrie EurekAlert.
Atunci când cercetătorii au ajustat în funcție de alți factori care ar putea afecta rata migrenei, au constatat că persoanele care au luat medicamentul aveau cu 61% mai puține șanse să aibă migrenă în primul studiu, cu 47% mai puține șanse în al doilea studiu și cu 37% mai puține șanse în al treilea studiu.
Pentru primele două studii, persoanele care au luat atogepant au avut în medie cu o zi mai puțin de migrenă pe săptămână, comparativ cu o medie de mai puțin de o jumătate de zi mai puțin pe săptămână pentru cei care au luat placebo.
Pentru al treilea studiu, media zilelor cu migrenă pe săptămână a scăzut cu aproximativ 1,5 zile pentru cei care au luat medicamentul, comparativ cu aproximativ o zi pentru cei care au luat placebo.
Persoanele care au luat medicamentul au arătat, de asemenea, o îmbunătățire a evaluărilor privind măsura în care migrena le-a afectat activitățile și calitatea generală a vieții, comparativ cu persoanele care au luat placebo.
O limitare a studiului este faptul că acesta a implicat în principal femei și participanți albi, astfel încât rezultatele nu se pot aplica la întreaga populație.
Medicamentele pentru slăbit pot cauza pierderea de masă musculară și osoasă
Un medicament experimental pentru regenerarea dinților, testat în Japonia
Exercițiile fizice pot reduce nevoia de medicamente, indică un studiu
Medicamentele pentru scăderea în greutate ar putea ajuta și pacienții cu boli renale