Când privim cerul nopții, Luna este imposibil de ratat. La fel ca Pământul, are o formă rotundă și o suprafață solidă și stâncoasă. Dar Luna este planetă?
Luna este planetă? Răspunsul este, tehnic vorbind, NU, cel puțin conform NASA și Uniunii Astronomice Internaționale (IAU), o autoritate globală importantă în domeniul astronomiei.
Conform definiției IAU stabilite în 2006, un obiect trebuie să îndeplinească patru criterii pentru a fi considerat o planetă: să fie suficient de mare încât gravitația să îi dea o formă rotundă; să fie suficient de masiv încât să-și fi curățat orbita de asteroizi și de alte resturi; să orbiteze în jurul Soarelui; și să nu fie un satelit al altui obiect (aici intervine problema Lunii).
Astfel, Luna nu este o planetă, deoarece este un satelit natural al Pământului.
Deși definiția IAU este larg acceptată, nu toți oamenii de știință sunt de acord cu ea. În trecut, grecii antici considerau că Luna este o planetă, dar ei credeau și că Pământul este centrul Universului, așa că greșeau în mai multe privințe. Chiar și astăzi, unii astronomi preferă alte definiții.
De exemplu, o definiție geofizică a unei planete ar fi orice corp suficient de masiv încât să aibă o formă rotundă, dar nu atât de mare încât să poată produce energie prin fuziune nucleară (cum fac stelele). Conform acestei definiții, Pământul ar fi o planetă, dar și Luna și Pluto ar fi incluse, scrie Live Science.
Mulți oameni consideră că o lună (satelit natural) este întotdeauna mai mică decât planeta pe care o orbitează. Totuși, această idee nu este întotdeauna clară. De exemplu, Luna noastră este surprinzător de mare în comparație cu Pământul: are un sfert din dimensiunea planetei. Pluto și satelitul său principal, Charon, sunt atât de apropiate ca dimensiune încât sunt adesea descrise drept un sistem de planete binare, nu planetă și lună. În afara sistemului nostru solar, astronomii au descoperit chiar și o lună la fel de mare ca Neptun, orbitând o planetă de dimensiunea lui Jupiter.
Definiția IAU este standardul acceptat, dar complexitatea Universului face ca trasarea unor limite clare să fie dificilă. „Majoritatea lucrurilor din Univers nu se încadrează în categorii precise, ci mai degrabă există pe un spectru”, explică Skylar Grayson, astronom la Universitatea de Stat din Arizona.
„Trebuie să decidem unde trasăm liniile între categorii, iar uneori acest lucru este acceptat unanim, alteori nu”, spune cercetătoarea.
În concluzie, Luna noastră nu este o planetă conform definiției oficiale, dar dezbaterea continuă să inspire întrebări fascinante despre felul în care înțelegem Universul.
Astronomii au măsurat electroni cosmici la cele mai înalte energii de până acum
Sateliții naturali ai Planetei Roșii ar putea fi de fapt fragmente din ceva mult mai mare
Pluto va parcurge prima orbită completă de la descoperire în martie 2178