Un nou studiu oferă un motiv suplimentar pentru a petrece mai mult timp în aer liber și a face mișcare: o plimbare zilnică de o oră ar putea prelungi viața cu aproximativ șase ore. Acest beneficiu li se aplică în special persoanelor din cel mai puțin activ sfert al populației din SUA, potrivit datelor analizate de o echipă de cercetători de la Griffith University (Australia).
Pentru cei care se află deja în sfertul cel mai activ al populației, beneficiul suplimentar adus de o plimbare zilnică de o oră este mai redus, deoarece aceștia au obținut deja majoritatea avantajelor asociate activității fizice. Cu toate acestea, studiul subliniază importanța unui stil de viață activ pentru sănătate și longevitate mai mari.
Cercetătorii au descoperit că dacă toți adulții din SUA cu vârste de peste 40 de ani ar fi la fel de activi ca cei din sfertul cel mai activ, durata de viață medie ar crește cu 5,3 ani.
Studiul a utilizat date din National Health and Nutritional Examination Survey (NHANES), care recrutează anual 5.000 de voluntari. Analiza a exclus 824 de participanți care nu au purtat dispozitivele de urmărire suficient de mult timp. Cercetătorii au combinat aceste date cu un model al ratei mortalității pe vârste și cu alte studii despre legătura dintre exerciții fizice și durata de viață.
Cei din sfertul cel mai inactiv al populației au înregistrat cel mai mare câștig al speranței de viață: o oră suplimentară de mers pe jos pe zi a adăugat, în medie, 6,3 ore la durata de viață.
Cercetătorii susțin că este fezabil să urci din cel mai puțin activ sfert al populației în cel mai activ, deoarece acest nivel îi corespunde unei activități echivalente cu aproximativ trei ore de mers pe jos pe zi.
Profesorul Lennert Veerman, unul dintre autorii studiului, subliniază că beneficiile activității fizice sunt imense și ușor de atins: orice tip de exercițiu contează, fie că este vorba de mers pe jos, alergare sau ciclism; investițiile în medii care încurajează mișcarea, cum ar fi cartiere prietenoase cu pietonii și cicliștii sau sisteme de transport public accesibile, pot crește nu doar longevitatea, ci și sănătatea publică.
Chiar și o mică creștere a activității fizice aduce beneficii semnificative pentru sănătate. Dacă o oră suplimentară de mers zilnic pare un obiectiv dificil, orice nivel de exercițiu contribuie la îmbunătățirea stării generale de sănătate și la reducerea riscului de boli, subliniază Science Alert.
Studiul, publicat în British Journal of Sports Medicine, oferă o nouă perspectivă asupra modului în care activitatea fizică poate influența pozitiv sănătatea individuală și sistemele de sănătate publică.
Alergatul ne afectează sau nu genunchii?
Studiu: PFAS și microplasticele devin mai toxice atunci când „își unesc forțele”
Microbiomul creierului ar putea ajuta la prevenirea demenței?
Un tip de ciocolată ar putea reduce riscul de diabet de tip 2 cu 21%