Călătorii în timp ar putea să nu-și amintească experiența, susține un studiu

29 12. 2024, 17:00

Dacă vi s-ar oferi șansa de a călători în timp cu condiția ca, atunci când vă întoarceți în prezent, să nu vă puteți aminti nimic – ați accepta? Aceasta este o consecință reală cu care s-ar putea confrunta călătorii în timp, sugerează un nou studiu.

Până acum, oamenii de știință s-au concentrat mai ales pe știință și pe posibilitatea călătoriei în timp, dar nu se discută aproape deloc despre ce se întâmplă cu o persoană odată ce s-a întors în prezent.

Autorul studiului, Lorenzo Gavassino, care este matematician și student postdoctoral la Universitatea Vanderbilt din Nashville, susține că, de fapt, călătoria în timp vine cu unele efecte secundare ciudate.

De exemplu, o consecință majoră a călătoriei în timp ar putea fi că „orice memorie colectată de-a lungul curbei temporale închise va fi ștearsă înainte de sfârșitul buclei”, a declarat Gassavino. Ceea ce înseamnă pur și simplu că, de îndată ce o persoană se întoarce din trecut în prezent, amintirile călătoriei sale vor fi șterse – dar de ce?

O curbă temporală închisă (CTC) este un concept din relativitatea generală în care, în anumite condiții, spațiu-timpul formează bucle. Aceste bucle conduc la crearea unor trasee în spațiu-timp care se întorc la punctul lor de plecare, permițând posibilitatea de a călători înapoi în timp la un moment anterior.

O consecință majoră a călătoriei în timp

Cu toate acestea, călătoria în timp nu este dincolo de știință și, prin urmare, călătoria unei persoane de-a lungul CTC va fi guvernată și de legile fizicii.

De exemplu, atunci când o persoană călătorește înapoi în timp și revine în prezent, conform celei de-a doua legi a termodinamicii, entropia, sau gradul de dezordine dintr-un sistem, crește întotdeauna în timp.

Cu toate acestea, atunci când o persoană călătorește de-a lungul CTC, mergând din prezent în trecut și apoi revenind în prezent, entropia sa ar trebui mai întâi să crească, să atingă un vârf și apoi să revină la același nivel.

Călătoria funcționează practic ca ciclul Poincaré, un concept din matematică care descrie un proces ciclic care se repetă. Acesta se referă la o situație în care un sistem trece printr-o serie de stări și, în cele din urmă, revine la starea sa inițială. Gassavino sugerează că, după ce entropia atinge punctul maxim și un călător se întoarce în prezent, dezordinea începe să scadă și, ca urmare, „toate procesele termodinamice, inclusiv procesele biologice, cum ar fi formarea memoriei și îmbătrânirea, sunt inversate”.

Astfel, spre deosebire de modul în care este descris în filme, este puțin probabil ca un călător în timp să își amintească ceva din călătoria sa în trecut, deoarece amintirile sale ar fi șterse în momentul în care s-ar întoarce în prezent.

Alte efecte secundare ale călătoriei în timp

În plus, deoarece a doua lege a termodinamicii se aplică nu numai sistemelor vii, cum ar fi oamenii, ci și mașinilor și altor obiecte, dacă un călător în timp stochează date pe computer sau smartphone în timpul călătoriei, este foarte probabil ca acestea să fie șterse imediat ce călătoria se încheie, scrie InterestingEngineering.

În plus, Gassavino sugerează că și ceasurile noastre pot arăta timpul incorect în timpul călătoriei, deoarece sunt concepute să ticăie doar în mod liniar. Aceeași regulă se aplică modului în care vibrează atomii și moleculele, astfel încât întoarcerea în timp ar putea perturba complet comportamentul natural al materiei.

Aceste posibilități sună destul de interesant, dar, din păcate, nu există încă nicio modalitate de a le confirma.

Studiul este publicat în revista Classical and Quantum Gravity.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Există două tipuri de călătorie în timp, iar una dintre ele a fost descoperită în urmă cu peste 100 de ani

O calatorie in timp fara Einstein

Femeia din anii ”30 care vorbeşte la „un telefon mobil” a alimentat teoriile cu privire la teoria călătoriei în timp – VIDEO

Fizicienii au găsit dovezi pentru „timpul negativ”