Home » Știință » Test de cultură generală. De ce ne curge nasul iarna?

Test de cultură generală. De ce ne curge nasul iarna?

Publicat: 30.12.2024

Cu siguranță este o experiență pe care toată lumea a avut-o la un moment dat: mergi pe afară într-o zi rece, vântul bate, iar nasul începe să-ți curgă. De ce ne curge nasul iarna?

De ce ne curge nasul iarna? Explicația este destul de simplă și, din punct de vedere tehnic, un semn bun, deoarece un nas care curge în aer rece indică faptul că își face treaba, chiar dacă într-un mod deloc plăcut. Atunci când respirăm aer rece, nasul nostru lucrează pentru a-l încălzi și a-l umezi înainte de a ajunge în plămâni. Acest proces este realizat de vasele de sânge din pasajele nazale, care se dilată pentru a crește fluxul de sânge și a genera mai multă căldură.

Pentru a adăuga umezeală, același proces stimulează producția de mucus de către glandele nazale. Când este frig și bate vântul, nasul poate exagera cu această producție, generând mai mult mucus decât este necesar, care începe să curgă din nări. La acest lucru se adaugă și condensul din aerul expirat sau umezeala din atmosferă, ceea ce face ca problema să devină și mai vizibilă.

De ce ne curge nasul iarna?

În același timp, vremea vântoasă poate irita ochii, determinându-i să producă lacrimi în exces. Aceste lacrimi se scurg fie pe față, fie printr-un orificiu mic, punctul lacrimal, situat în colțul ochilor, lângă nas. Punctele lacrimale duc lacrimile în sinusuri, de unde ajung în nări, amestecându-se cu mucusul în exces și creând o secreție mai apoasă.

Aceste mecanisme lipicioase de adaptare sunt o parte normală a modului în care corpul nostru încearcă să se acomodeze cu schimbările de temperatură. Aproximativ 50 până la 90% dintre oameni experimentează un nas care curge în frig, însă unii sunt mai predispuși decât alții, de exemplu, cei cu astm, eczeme sau rinită alergică, notează IFL Science.

Pentru a-i face față acestei probleme de iarnă, este suficient să ai la îndemână șervețele sau o batistă. În cazuri extreme, dacă nu ai nimic altceva la dispoziție, poți apela la o mânecă. Purtarea unei eșarfe poate fi, de asemenea, utilă, deoarece încălzește aerul înainte ca acesta să ajungă la nările noastre sensibile. De asemenea, unele studii arată că spray-urile nazale anticolinergice (care blochează semnalele nervoase) sau antiinflamatorii pot ajuta în astfel de situații.

Vă recomandăm să citiți și:

Studiu: Expunerea la poluarea atmosferică poate crește riscul de infertilitate

Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu

Dieta care poate preveni un tip de cancer rar și incurabil

O singură mutație ar putea transforma gripa aviară într-o nouă pandemie

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase