5 sfaturi care te ajută să bei responsabil de Crăciun și Anul Nou
Sărbătorile și Anul Nou se apropie, iar pentru mulți asta înseamnă festivități și întâlniri cu alcoolul. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, în 2019 au existat 2,6 milioane de decese la nivel mondial atribuite consumului de alcool.
Acest număr include decese cauzate de afecțiuni cum ar fi bolile de inimă, bolile de ficat și multe tipuri diferite de cancer – precum și decese cauzate de consecințele unor evenimente provocate de alcool, cum ar fi căderi, înecuri, accidente rutiere și sinucideri.
Este posibil ca unii oameni să fie încă reticenți în a renunța la paharul de petrecere, sticla de bere sau paharul de vin de dimensiuni uriașe. Iată cinci sfaturi pentru aceștia.
1. Reduceți sau refuzați consumul de alcool
Beți mai puțin sau deloc. Dacă alegeți să beți, se poate încerca diminuarea impactului alcoolului prin alternarea fiecărei băuturi alcoolice cu un pahar de apă. Acest lucru va ajuta la menținerea ritmului, precum și la rehidratare, potrivit CNN.
Rehidratarea va reduce, de asemenea, șansele de mahmureală în ziua următoare.
2. Nu beți pe stomacul gol
„Atunci când bem pe stomacul gol, alcoolul este absorbit mai rapid în sânge (și poate duce la o concentrație mai mare de alcool în sânge)”, a spus Kilmer.
Mâncarea va încetini absorbția alcoolului în fluxul sanguin.
3. Măsurați cantitatea, nu paharele
Kilmer recomandă să țineți cont de numărul de băuturi „standard” pe care le consumați, nu doar de numărul de pahare goale de pe masă.
„O băutură amestecată cu două shot-uri de tărie ar putea veni într-un singur pahar, dar este tratată de organism ca două băuturi standard. La fel și cu un pahar mare de vin – care va fi probabil mai mult de o băutură (standard)”, a spus el.
În SUA, o băutură „standard” conține aproximativ 14 grame de alcool pur.
4. Bulele înseamnă probleme
Fii conștient de rolul efervescenței. Cu cât o băutură este mai spumoasă, cu atât este absorbită mai repede. Acesta este motivul pentru care oamenii spun că simt șampania atât de repede.
Același lucru este valabil și pentru amestecurile carbogazoase. O vodcă tonică vă va afecta mai repede decât o vodcă cu afine. Aceste informații pot fi relevante dacă beți șampanie sau altă băutură spumantă la un eveniment sau la o petrecere de birou.
5. Stai cu ochii pe băutura ta
Este important să știți ce este în paharul vostru.
„Dacă încercați cu adevărat să reduceți riscurile sau daunele, nu acceptați o băutură dacă nu știți ce conține”, a spus Kilmer, subliniind că o băutură ar putea reprezenta o băutură mult mai puternică dacă are mai mult decât porția standard de alcool.
De asemenea, este important să nu vă lăsați băutura nesupravegheată, a spus el.
„Din păcate, este posibil ca cineva să încerce să strecoare ceva în băutura nesupravegheată a cuiva”, a spus el.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un studiu leagă consumul de alcool de o reacție alergică mai severă la nuci
De la nopți obositoare, la coșmaruri: cum ne dă peste cap consumul de alcool
Dovezi de 10.000 de ani pentru cea mai veche băutură alcoolică din istoria omenirii
Cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului. Iată cum!