Testul HPV, „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin

24 12. 2024, 12:00
Sursa foto: Shutterstock

Testarea pentru papilomavirusurile umane cu risc ridicat la fiecare cinci ani – chiar și cu o probă autocolectată – este „strategia de screening preferată” pentru cancerul de col uterin începând cu vârsta de 30 de ani, conform unui studiu recent.

Multe femei au fost depistate pentru cancerul de col uterin cu citologie cervicală – cunoscută și sub numele de teste Papanicolau – în care celulele de pe colul uterin sunt colectate și verificate pentru semne de cancer, potrivit CNN.

Totuși, studiul recent (proiect de recomandare al US Preventive Services Task Force) pune accentul pe testarea pentru papilomavirusurile umane cu risc ridicat, sau HPV, ca o abordare primară de screening pentru femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, deoarece majoritatea cancerelor de col uterin sunt cauzate de acest virus.

Testul HPV presupune recoltarea unei probe vaginale și verificarea celulelor pentru depistarea infecției cu tipurile de HPV cu risc ridicat care pot provoca cancer de col uterin.

Opțiune inedită: pacientele să recolteze singure probele

„Subliniem faptul că screeningul HPV, ca screening primar pentru femeile cu vârste cuprinse între 30 și 65 de ani, este cel mai bun echilibru între beneficiile și prejudiciile în găsirea cancerului de col uterin și că ar trebui să fie oferit primul”, a declarat dr. Esa Davis, profesor și decan la Universitatea din Maryland din Baltimore.

Și, pentru prima dată, proiectul de recomandare include opțiunea ca femeile să își recolteze singure probele vaginale pentru testarea HPV.

„Acum avem un test de screening suplimentar care poate fi mai atrăgător pentru cei care altfel nu ar veni pentru screening, și asta cu autocolectare”, a spus Davis.

În cazul în care testul HPV nu este disponibil, se recomandă efectuarea unui test Papanicolau pentru screening sau efectuarea unui test mixt, atât cu testul HPV, cât și cu citologia cervicală.

Testarea HPV „are cel mai bun echilibru între beneficii și daune”

Testarea HPV „are cel mai bun echilibru între beneficii și daune, dar și celelalte două sunt opțiuni de screening eficiente și, prin urmare, vor fi în continuare o alegere pentru medici și pentru paciente”, a declarat Davis.

Această actualizare a proiectului de recomandare nu se datorează faptului că un test Papanicolau este dăunător, ci pentru că un test HPV este mai eficient ca instrument de screening al cancerului de col uterin pentru vârstele cuprinse între 30 și 65 de ani, potrivit grupului de lucru.

Proiectul de recomandare continuă să recomande screeningul doar cu citologie cervicală la fiecare trei ani pentru femeile în vârstă de 20 de ani.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Progres „remarcabil” în tratarea cancerului de col uterin. Riscul de deces, redus cu 40%

Vaccinarea împotriva HPV a prevenit 90% dintre cazurile de cancer de col uterin

Afecțiunile precanceroase de col uterin, tot mai des întâlnite la femeile sub 40 de ani

Vaccinul anti-HPV reduce rata cancerului de col uterin cu până la 87% – studiu