De Crăciun au loc mai multe atacuri de cord decât în oricare altă zi din an
Deși Crăciunul aduce, în general, bucurie, sărbătoarea vine și cu ceva mai puțin „vesel și strălucitor”. Potrivit Asociației Americane a Inimii, mai multe atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale se petrec în ultimele două săptămâni ale lunii decembrie, ziua de 25 decembrie fiind cea cu cele mai multe evenimente cardiace din an.
Unul dintre factorii care contribuie la această criză este vremea rece, deoarece „temperaturile scăzute determină constricția vaselor de sânge, ceea ce crește tensiunea arterială și solicită inima să pompeze mai mult sânge”, explică dr. Patricia Vassallo, profesoară asociată de cardiologie la Universitatea Northwestern (SUA).
Mai multe atacuri de cord se petrec și din cauza stresului tipic al sezonului.
„Pentru unii, sezonul este plin de bucurie, dar pentru alții poate fi copleșitor sau stresant: doliu după cei dragi pierduți, organizarea marilor întâlniri de sărbători sau gestionarea relațiilor cu familia extinsă. Stresul asociat sărbătorilor, rutinele perturbate: mai puțin somn, mai mult alcool și medicamente uitate adaugă presiune asupra organismului”, a spus Vassallo.
Totuși, există măsuri de precauție pe care le puteți lua pentru a vă proteja sănătatea inimii în această perioadă aglomerată.
Cele mai multe atacuri de cord se petrec de Crăciun. Ce puteți face pentru a vă proteja?
Evitați expunerea prelungită la frig: petrecerea unui timp îndelungat în frig poate avea efecte negative asupra inimii. Este important să faceți pauze frecvente pentru a vă încălzi.
Îmbrăcați-vă corespunzător: deși poate fi incomod, purtați căciulă, mănuși și șosete groase atunci când ieșiți afară pentru perioade lungi.
Consumați alcool cu moderație: consumul ridicat de alcool, mai ales când sunteți afară, poate masca senzația de frig, expunându-vă la riscuri suplimentare.
Evitați eforturile fizice intense în frig: activități precum deszăpezirea pot solicita excesiv inima. Dacă aveți probleme de sănătate, întrebați medicul dacă este sigur să le faceți.
Acordați-le atenție semnelor de avertizare: simptome precum durere severă în piept, greață, transpirație rece, oboseală bruscă sau senzație de arsură la stomac pot indica probleme cardiace. Slăbiciunea în brațe sau picioare, obosirea mușchilor unei părți a feței și dificultățile de vorbire pot fi semne ale unui accident vascular cerebral.
Dr. Vassallo subliniază că, chiar dacă este Crăciunul, orice simptom nou al unei afecțiuni cardiace trebuie raportat imediat unui medic. Grija față de sănătatea inimii este cel mai important cadou pe care vi-l puteți oferi în acest sezon al sărbătorilor, subliniază Medical Xpress.
Vă recomandăm să citiți și:
Cercetătorii emit un avertisment cu privire la parfumuri
Test de cultură generală. De ce mierea este interzisă bebelușilor?
Alergatul ne afectează sau nu genunchii?
Studiu: PFAS și microplasticele devin mai toxice atunci când „își unesc forțele”