De ce sunt basmele benefice pentru sănătatea copiilor?
Unele basme tradiționale și ficțiuni clasice pentru copii, care au liniștit generații de copii înainte de somn, pot oferi, de asemenea, modalități accesibile și captivante de a discuta despre somnul sănătos cu cei mici.
Asta sugerează cercetătorii în ediția de Crăciun a BMJ. Megan Thomas și colegii săi au analizat patru basme populare care includ informații despre beneficiile somnului și caracteristicile tulburărilor de somn.
De exemplu, în povestea „Albă ca Zăpada”, consecințele somnului de slabă calitate cauzat de apneea obstructivă în somn sunt ilustrate prin comportamentele piticilor. Această afecțiune este frecventă în anumite condiții asociate cu talia mică și poate duce la iritabilitate (Morocănosul), oboseală (Somnorosul) și abilități sociale slăbite (Rușinosul), scriu autorii. Problemele de atenție și fluență verbală, recunoscute ca efecte ale privării de somn, ar putea explica dificultățile de vorbire ale lui Doc, scrie Medical Xpress.
În cazul lui Hapciu, alergiile ar putea contribui la obstrucția respiratorie, dar autorii sugerează că lipsa somnului i-ar fi scăzut imunitatea, făcându-l mai vulnerabil la afecțiuni respiratorii.
Cum poți învăța din basme despre somnul sănătos?
În „Prințesa și bobul de mazăre”, noaptea nedormită a prințesei ar putea indica o tulburare din spectrul autismului, notează cercetătorii. Sensibilitățile senzoriale sunt frecvente în acest spectru, la fel ca dificultățile de somn, insomniile fiind cea mai des întâlnită problemă raportată.
În „Povestea celor trei urşi” se arată că un aspect cheie pentru somnul sănătos este optimizarea condițiilor de mediu. Un pat confortabil, o cameră care nu este prea caldă sau prea rece, ci „tocmai potrivită”, întunecată și liniștită, reprezintă combinația ideală, explică autorii. Amintirea acestui basm ar putea încuraja utilizarea chestionarului BEARS pentru problemele de somn ale copiilor (probleme legate de ora de culcare, somnolență excesivă în timpul zilei, treziri nocturne, regularitatea și durata somnului, sforăitul).
Cât de important este somnul?
În povestea „Peter Pan”, cititorul întâlnește simptome ale parasomniilor (comportamente neobișnuite și nedorite în timpul somnului) frecvente în copilărie, cum ar fi somnambulismul, vorbitul în somn, trezirile confuzionale și terorile nocturne, explică autorii. De exemplu, Peter Pan are frecvent vise „dureroase” care ar putea reflecta coșmaruri sau teroare nocturnă.
Printre factorii care contribuie la parasomnii se numără stresul, anxietatea de separare și privarea de somn, ceea ce se aliniază cu experiențele lui Peter Pan și ale băieților pierduți, care au fost abandonați de familiile lor și fug de pericolele reprezentate de Căpitanul Hook și echipajul său, remarcă cercetătorii.
Povestea subliniază, de asemenea, importanța somnului sănătos pentru consolidarea memoriei și pentru o stare de spirit optimă. În fiecare noapte, doamna Darling „aranjează” amintirile copiilor săi adormiți, punându-le în ordine și lăsând cele mai fericite gânduri în prim-plan pentru ziua următoare, adaugă autorii studiului.
Vă recomandăm să citiți și:
Exercițiile fizice pot reduce nevoia de medicamente, indică un studiu
Oamenii nu reușesc să își dea seama care noduri sunt mai rezistente
Micul dejun care scade riscul cardiovascular
Ce spun hainele prea strâmte despre sănătatea noastră emoțională?