Home » Știință » Cea mai veche poveste de pe Pământ ar putea avea 100.000 de ani

Cea mai veche poveste de pe Pământ ar putea avea 100.000 de ani

Cea mai veche poveste de pe Pământ ar putea avea 100.000 de ani
Pleiadele/Cele șapte surori. Foto: NASA/ESA/AURA/Caltech
Publicat: 19.12.2024

Dacă te afli în emisfera nordică între lunile octombrie și martie, privește spre stele, s-ar putea să descoperi inspirația pentru ceea ce ar putea fi cea mai veche poveste din lume.

Ce ar trebui să cauți? Pleiadele, cunoscute și sub numele de Cele Șapte Surori, unul dintre cele mai recognoscibile roiuri stelare de pe cerul nopții. Acestea se află în constelația Taurului și sunt alcătuite din peste 1.000 de stele, dintre care cele mai strălucitoare sunt stele albastre și luminoase, formate în urmă cu aproximativ 100 de milioane de ani.

Aceste stele, asemenea multor altora, au inspirat mituri în diverse culturi străvechi. Un aspect fascinant este cât de similare sunt aceste povești între ele și de ce toate menționează șapte surori, deși doar șase stele sunt vizibile cu ochiul liber.

O poveste despre șapte surori

În mitologia greacă, Cele Șapte Surori sunt asociate cu Pleiadele, fiicele lui Atlas și Pleione. Conform legendei, tatăl lor, Atlas, trebuia să susțină cerul și, astfel, nu și-a putut proteja fiicele. Pentru a le salva de Orion, vânătorul care le urmărea, Zeus le-a transformat în stele, povestesc cercetătorii care au abordat acest subiect în Advancing Cultural Astronomy.

În mod surprinzător, mituri similare se regăsesc și în cultura aborigenilor australieni, unde povestea vorbește despre un vânător sau un tânăr care încearcă să urmărească femeile din Pleiade.

„Similaritatea dintre poveștile aborigenilor și cele grecești despre Pleiade și Orion include trei elemente specifice: ambele identifică Pleiadele drept un grup de fete tinere, ambele îl prezintă pe Orion ca pe un bărbat și ambele spun că Orion încearcă să aibă relații cu fetele din Pleiade”, spun oamenii de știință.

Această similaritate este intrigantă, având în vedere că aproape nu a existat contact între culturile europene și cele australiene indigene din momentul în care strămoșii lor comuni au părăsit Africa, acum circa 100.000 de ani, până în 1788, când britanicii au invadat Australia. Mituri similare, care explică existența a șapte surori dintre care una lipsește, se regăsesc în culturile africane, asiatice, indoneziene și amerindiene, notează IFL Science.

Cea mai veche poveste din lume era spusă lângă foc înainte ca strămoșii noștri să plece din Africa

O posibilă explicație pentru prezența celei de-a șaptea stele a fost descoperită prin simulări astronomice. Acum 100.000 de ani, o a șaptea stea, Pleione, era vizibilă cu ochiul liber, dar în prezent este prea apropiată de Atlas, astfel încât cele două apar ca o singură stea.

„Când australienii și europenii erau ultima dată împreună, în anul 100.000 î.e.n., Pleiadele ar fi apărut ca șapte stele distincte. Având în vedere că ambele culturi le numesc ‘Șapte Surori’ și că poveștile despre ele sunt atât de similare, dovezile susțin ipoteza că povestea ‘Șapte Surori’ precede plecarea australienilor și a europenilor din Africa”, au scris cercetătorii în lucrare.

Există și alte dovezi că miturile aborigenilor australieni datează de foarte mult timp. Un exemplu este o poveste transmisă de poporul Gunditjmara din sudul Australiei despre un gigant care s-a aplecat, s-a transformat într-un munte și a erupt, scuipând lavă. În 2020, cercetătorii au datat lava produsă de vulcanul asociat acestui mit și au descoperit că erupția a avut loc acum 37.000 de ani.

Din păcate, valabil pentru ambele mituri, este puțin probabil să aflăm vreodată adevărul complet, dar dovezile sunt cu siguranță captivante.

„Este posibil ca poveștile despre Șapte Surori și Orion să fie atât de vechi încât strămoșii noștri să le fi povestit în jurul focurilor de tabără din Africa, acum 100.000 de ani? Ar putea fi aceasta cea mai veche poveste din lume?”, se întreabă cercetătorii.

Vă recomandăm să citiți și:

„Comoara galbenă” găsită de roverul Curiosity al NASA pe Marte

Cea mai tânără planetă descoperită vreodată are o orbită bizară care îi intrigă pe oamenii de știință

Telescopul Spațial James Webb și-a forțat limitele și a găsit cele mai timpurii galaxii din Univers

Răcirea misterioasă a planetei Uranus, în sfârșit explicată! Ce se întâmplă cu gigantul de gheață?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase