Se crede că Saturn este unul dintre cele mai vechi corpuri din Sistemul Solar, adunându-se la 10 milioane de ani de la formarea Soarelui, la scurt timp după Jupiter.
Pentru o perioadă, oamenii de știință au crezut că structura sa caracteristică de inele – formată din particule de gheață și rocă – s-a format în același timp cu planeta, în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani.
Dar când sonda spațială Cassini a NASA a aruncat o privire mai atentă, apropiindu-se de planetă în 2004, a trimis înapoi dovezi care păreau să contrazică această vârstă, scrie IFLScience.
Corpurile stâncoase din Sistemul Solar întâlnesc praf, care ajunge să le acopere. Privind inelele de aproape, oamenii de știință au observat că acestea erau surprinzător de curate, conținând aproximativ 98% gheață de apă pură în volum.
„Este aproape imposibil să ajungem la ceva atât de curat”, a explicat într-o declarație de anul trecut autorul principal al unui studiu care a încercat să îmbătrânească inelele lui Saturn, Sascha Kempf de la Universitatea Colorado Boulder.
Conform calculelor echipei, cantitatea de praf care se așteaptă să se așeze pe inele în fiecare an este de aproximativ 166 de miliarde de tone.
Pe baza acestor date, cercetătorii au putut prezice că vârsta sistemului de inele a fost estimată la aproximativ 400 de milioane de ani – o fracțiune infimă din vârsta planetei.
Cu toate acestea, o nouă echipă a încercat să modeleze coliziunile micrometeoroizilor cu gheața și rocile care alcătuiesc inelele lui Saturn, care au loc la viteze tipice de aproximativ 30 de kilometri pe secundă.
Ei au descoperit că materialul provenit de la impactori ar putea să nu fie acumulat de materialul inelelor la fel de ușor cum se presupunea anterior.
„Am constatat că vaporizarea și expansiunea completă a materialului impactor non-ciclos la coliziunea energetică cu o particulă a inelului duce la formarea de nanoparticule încărcate și ioni care sunt ulterior îndepărtați din inele prin coliziune cu Saturn, evadare gravitațională sau tragere electromagnetică în atmosfera lui Saturn”, scrie echipa în lucrarea lor.
„Prin urmare, conceptul de vârstă de expunere, care sugerează că inelele lui Saturn sunt tinere pe baza acumulării de material micrometeoroid întunecat, nu ar trebui să se bazeze exclusiv pe estimarea concludentă a vârstei inelelor. ”
Cu alte cuvinte, inelele par a fi relativ curate, dar acest lucru nu înseamnă că sunt tinere – de fapt, ele pot fi la fel de vechi ca planeta însăși. Echipa sugerează că sunt necesare studii suplimentare, inclusiv examinarea unor factori precum porozitatea și granularitatea particulelor, pentru a determina vârsta reală a inelelor lui Saturn.
Studiul este publicat în revista Nature.
Saturn are în sfârșit un asteroid troian, dar nu pentru mult timp
Inelele lui Saturn vor dispărea peste șase luni
În urmă cu 369 de ani a fost descoperită Titan, cea mai mare lună a lui Saturn
Mimas, satelitul lui Saturn care seamănă cu „Steaua Morții”, ascunde un secret