Home » Știință » Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu

Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu

Doar 30 de minute de activitate pe zi ajută memoria, arată un studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 17.12.2024

Pentru navetiștii care merg la serviciu cu bicicleta și pentru cei care își încep ziua cu o plimbare vioaie, beneficiile exercițiilor fizice timpurii sunt deja bine cunoscute.

Acum, oamenii de știință cred că acest tip de mișcare nu este doar o idee bună pentru îmbunătățirea zilei, ci și că activitatea fizică ar putea fi asociată și cu o ușoară creștere a nivelului de memorie în ziua următoare.

Un studiu realizat de University College London a arătat că 30 de minute de activitate moderată până la intensă și somnul de cel puțin șase ore pe timp de noapte ar putea contribui la îmbunătățirea performanțelor cognitive în ziua următoare.

Somnul, la fel de important pentru activitatea creierului

„Concluzia este că activitatea fizică este bună pentru creier, iar somnul de calitate contribuie la aceasta”, a declarat Dr. Mikaela Bloomberg, autor al studiului.

Cercetătorii au observat că activitatea fizică a fost asociată anterior atât cu îmbunătățiri pe termen scurt ale funcției cognitive, cât și cu un risc redus de demență.

Cu toate acestea, Bloomberg a remarcat că multe studii care au analizat efectele pe termen scurt au fost realizate în laborator și au urmărit în principal răspunsurile pe o scară de timp de la câteva minute la câteva ore.

Aceste studii au sugerat că beneficiile ar putea fi cauzate de creșterea fluxului sanguin către creier și de stimularea substanțelor chimice cunoscute sub numele de neurotransmițători.

În prezent, cercetătorii afirmă că au analizat impactul pe termen scurt al activității fizice desfășurate în viața reală, identificând nu numai beneficii pentru creier, ci dezvăluind și că acestea par să dureze mai mult decât se aștepta.

Bloomberg și colegii săi raportează cum 76 de adulți cu vârste cuprinse între 50 și 83 de ani, care nu prezentau tulburări cognitive sau demență, au fost rugați să poarte un accelerometru timp de opt zile pentru a-și urmări somnul și activitatea fizică în timp ce își duceau viața normală, potrivit The Guardian.

Micile detalii care pot ajuta la bătrânețe

Echipa a declarat că rezultatele lor arată că fiecare creștere de 30 de minute a activității fizice moderate până la intense în ziua precedentă a corespuns unei creșteri de 2-5% a scorurilor de memorie episodică și de lucru în ziua următoare, deși numai aceasta din urmă a rămas după ce au fost luate în considerare datele privind somnul participanților.

Studiul este legat de concentrarea asupra protejării creierului pe măsură ce îmbătrânim.

„Cu toții experimentăm declin cognitiv pe măsură ce îmbătrânim, este o parte normală a îmbătrânirii. Așadar, aceasta este grupa de vârstă la care începem să ne gândim: care sunt aceste mici lucruri pe care le putem face zi de zi pentru a ne îmbunătăți funcția cognitivă și independența și participarea socială?”, a declarat Bloomberg.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Iată de ce somnul profund îmbunătățește memoria!

Chatbotul Google Gemini a primit o funcție de „memorie”

Sportivii au o memorie de lucru mult mai bună decât oamenii sedentari, arată cercetătorii

Neurocercetătorii au găsit un mecanism în creierul oamenilor care reîmprospătează în continuu memoria

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase