Comisia Europeană susține că Europa ar trebui să interzică oglinzile spațiale, albirea norilor și alte instrumente netestate care sunt prezentate pentru a reflecta razele soarelui, dar că trebui deschisă cercetarea pentru dezvoltarea acestora.
Oamenii de știință din cadrul C.E. au afirmat că riscurile și beneficiile modificării radiației solare (SRM) – cunoscută și sub denumirea de geoinginerie solară – sunt „extrem de incerte”, potrivit The Guardian.
Tehnologiile SRM pot răci planeta prin reducerea cantității de lumină solară care lovește Pământul. Susținătorii acestora susțin că ar trebui studiate, în condițiile în care temperaturile globale se apropie tot mai mult de limita de 1,5 grade Celsius peste nivelurile preindustriale pe care liderii mondiali au promis să o respecte.
Pe de altă parte, criticii susțin că geoingineria nu abordează problema de fond a poluanților care rețin căldura și sufocă Pământul – ceea ce face din ea, în cel mai bun caz, o soluție temporară în timpul utilizării – și spun că ar putea, de asemenea, să provoace dezastre asupra vremii.
„Chiar dacă unele dintre aceste propuneri ar putea aborda simptomele schimbărilor climatice, ele nu abordează cauza. Prezentarea lor ca soluții ar putea dăuna eforturilor care sunt deja în curs de desfășurare pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și adaptarea la schimbările climatice”, a declarat Barbara Prainsack, președinta Grupului european pentru etică în știință și noi tehnologii.
Un raport întocmit de Grupul consilierilor științifici șefi ai Comisiei Europene a constatat că „incertitudinile profunde” ale geoingineriei solare sunt incompatibile cu principiul precauției al UE și cu responsabilitatea acesteia de a nu face rău.
Principala recomandare a grupului a fost reducerea poluării cu gaze cu efect de seră ca principală modalitate de a evita nivelurile „periculoase” ale schimbărilor climatice.
De asemenea, a solicitat UE să negocieze un sistem global care să reglementeze utilizarea viitoare a SRM – cu un moratoriu asupra utilizării sale „pentru viitorul previzibil” – și să se asigure că cercetarea în acest domeniu este riguroasă, responsabilă și etică.
Comisia a recomandat să se asigure că finanțarea publică nu este deturnată de la banii cheltuiți pentru reducerea poluării cu gaze cu efect de seră și adaptarea la o planetă mai fierbinte.
Aarti Gupta, profesor de guvernanță globală a mediului la Universitatea Wageningen, care a făcut parte din echipa care a elaborat raportul de bază pe care oamenii de știință și-au bazat recomandările, a declarat că este „extrem de important” ca UE să solicite un moratoriu asupra SRM și a cercetării în aer liber cu impact pe scară largă.
„Cel mai important este că UE trebuie acum să dea dovadă de leadership la nivel mondial în promovarea unui regim internațional de „neimplementare” a MRS”, spune specialistul.
O nouă planetă din sistemul Kepler-51 a fost descoperită cu ajutorul Telescopului Spațial James Webb
Telescopul Spațial James Webb și-a forțat limitele și a găsit cele mai timpurii galaxii din Univers
India vrea să construiască o stație spațială care orbitează Luna până în 2040