Home » Știință » Specialiștii recomandă extinderea limitei pentru cercetarea embrionilor umani

Specialiștii recomandă extinderea limitei pentru cercetarea embrionilor umani

Specialiștii recomandă extinderea limitei pentru cercetarea embrionilor umani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.12.2024

Limita de 14 zile pentru cercetarea embrionilor umani ar trebui extinsă la 28 de zile, a recomandat autoritatea de reglementare în materie de fertilitate, într-o măsură care ar putea deschide noi perspective pentru progrese în înțelegerea cauzelor avorturilor spontane și ale defectelor cardiace.

Dacă va fi adoptată ca lege, aceasta ar permite oamenilor de știință să cultive embrioni până la echivalentul a 28 de zile de dezvoltare pentru prima dată, permițându-le să studieze o perioadă crucială a „cutiei negre”, notează The Guardian.

Specialiștii susțin că acest lucru ar putea ajuta la descoperirea originilor și la dezvoltarea de noi instrumente de screening pentru avorturile spontane recurente și pentru afecțiuni grave precum spina bifida.

Progresele ultimilor ani „au început să forțeze limitele legii”

„Human Fertilisation and Embryology Authority [HFEA] a recomandat ca legea să fie modificată pentru a prelungi termenul de cercetare a embrionilor”, a declarat Peter Thompson, directorul executiv al HFEA.

Thompson a subliniat faptul că progresele științifice semnificative de la introducerea Legii privind fertilizarea umană și embriologia în 1990 înseamnă că acum este din ce în ce mai posibil ca cercetătorii să dezvolte și să mențină embrionii peste 14 zile. În ultimii ani, a spus el, progresele științifice „au început să forțeze limitele legii”.

În 2021, influenta Societate Internațională pentru Cercetarea Celulelor Stem a eliminat cercetarea după 14 zile de pe lista sa de activități științifice „interzise”, iar oamenii de știință au solicitat Regatului Unit să urmeze exemplul.

Acum, HFEA a concluzionat, de asemenea, că limita ar trebui extinsă ca parte a schimbărilor radicale pe care le consideră necesare pentru a moderniza legislația britanică privind fertilitatea.

„Cercetarea după 14 zile ar duce la diferite perspective – o înțelegere a dezvoltării embrionare timpurii în perioada „cutiei negre”, care ar putea, de exemplu, să identifice probleme de sarcină timpurie sau să ne îmbunătățească înțelegerea modului în care bolile congenitale încep să se dezvolte. Speranța, desigur, este că astfel de descoperiri ar conduce, la rândul lor, la noi opțiuni de tratament”, a declarat Thompson.

Demersul, de ajutor pentru utilizarea resurselor prețioase

Sarah Norcross, directorul Progress Educational Trust, o organizație caritabilă care promovează înțelegerea publică a științei, dreptului și eticii, a declarat: „Autoritatea de reglementare a recunoscut că există argumente științifice și etice puternice pentru cultivarea embrionilor umani dincolo de perioada permisă în prezent de legislația britanică.

O astfel de extindere nu numai că va ajuta oamenii de știință să înțeleagă biologia și bolile umane, dar va maximiza, de asemenea, utilitatea unei resurse foarte prețioase – embrionii donați cercetării de către pacienții cu probleme de fertilitate, după finalizarea tratamentului lor.”

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cum apare embrionul uman? Un studiu pe celule stem dezvăluie noi detalii

Cum au ajuns nanoplastice în inima unui embrion de găină?

Un judecător a citat Biblia și a stârnit o dezbatere aprinsă despre embrioni

Cercetătorii japonezi au crescut embrioni de șoareci în spațiu pentru prima oară

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase