Oamenii de știință spun că ceva ar fi vizitat Sistemul Solar și ar fi rearanjat planetele

15 12. 2024, 10:00

This browser does not support the video element.

Soarele este un dictator incandescent, dar binevoitor. De miliarde de ani, el menține ordinea în sistemul nostru solar prin influența gravitației sale puternice. Toate planetele orbitează în jurul său în aproximativ același plan și se mișcă în aceeași direcție. Cu toate acestea, există mici anomalii în arhitectura vecinătății noastre care nu pot fi pe deplin explicate de guvernarea Soarelui. Unii astronomi sugerează că orbitele planetelor au fost modificate la un moment dat în trecutul îndepărtat: ceva ar fi vizitat Sistemul Solar și ar fi rearanjat planetele.

Un nou studiu, care încă nu a fost evaluat inter pares, propune că ceva ar fi vizitat Sistemul Solar și ar fi rearanjat planetele: un obiect interstelar uriaș, având până la de 50 de ori masa lui Jupiter, ar fi putut perturba orbitele planetelor, sugerând că nici măcar Soarele nu poate proteja sistemul de haosul cauzat de intruși cosmici.

Studiul este disponibil pe serverul de preprint arXiv.

Acest studiu li se alătură altor cercetări care au propus că întâlnirile interstelare ar putea explica excentricitățile din orbitele anumitor obiecte din sistemul nostru solar. Sistemul Solar are aproximativ 4,6 miliarde de ani, iar astronomii cred că, la aproximativ 100 de milioane de ani de la formare, planetele au început să se formeze dintr-un nor plat și rotativ de gaz din jurul Soarelui în devenire, cunoscut sub numele de disc protoplanetar. Acest proces explică de ce toate planetele sunt aliniate coplanar și orbitează în aceeași direcție.

Teoria predominantă

Totuși, ele nu au rămas pe loc. Fenomenul numit migrația planetară a fost propus pentru a explica cum unele planete au ajuns în poziții improbabile. Uranus și Neptun, de exemplu, se crede că s-au format mai aproape de Soare decât locațiile actuale ale orbitelor lor, în timp ce alte planete, aflate încă în proces de formare, au fost expulzate complet din sistem.

Până acum, teoria predominantă pentru aceste perturbări era legată de interacțiunile gravitaționale dintre planete, care se pot atrage și respinge reciproc, împreună cu influența discului protoplanetar, care ar fi putut „mătura” aceste lumi embrionare și le-ar fi plasat în alte locuri. Totuși, câteva aspecte rămân neelucidate. Orbitele giganților gazoși (Jupiter, Saturn, Uranus și Neptun) prezintă excentricități ciudate, pe care cercetătorii susțin că teoriile actuale ale migrației nu le explică suficient.

Ceva ar fi vizitat Sistemul Solar și ar fi rearanjat planetele

Astfel, nu doar mecanismele interne ar fi cauzat configurația actuală, ci și un obiect masiv care a traversat sistemul nostru stelar. Cercetătorii au calculat că un obiect cu o masă cuprinsă între de două și de 50 de ori masa lui Jupiter, care ar fi trecut la o distanță de 20 de Unități Astronomice (de 20 de ori distanța dintre Soare și Pământ) față de centrul Sistemului Solar, ar putea explica orbitele bizare observate astăzi.

Simulările pe computer au arătat că probabilitatea unui astfel de eveniment este de 1 la 100, o probabilitate semnificativă în acest domeniu, subliniază Futurism.

Ce ar fi putut fi acel obiect, însă, rămâne un mister. Poate a fost un gigant gazos rătăcitor, expulzat din propriul său sistem solar, venit să creeze haos în al nostru.

Vă recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb a ajutat astronomii să găsească un oraș galactic în plină construcție

Un profesor de astronomie spune că Telescopul Spațial James Webb va confirma viața extraterestră în 2025

Un nou cerc radio ciudat, descoperit cu telescopul MeerKAT

Astronomii au descoperit că un eveniment surprinzător a produs materie întunecată înainte de Big Bang