Există multe lucruri pe care oamenii le pot estima doar privindu-le, cum ar fi dacă ceva este suficient de solid sau de bine echilibrat. Totuși, se pare că nodurile sunt o excepție. Odată ce un nod rezistent este plasat printre altele mai puțin rezistente, creierul nostru nu poate recunoaște imediat care noduri sunt mai rezistente.
Echipa de cercetători le-a arătat participanților patru noduri cu rezistențe diferite și le-a cerut să-l aleagă pe cel mai rezistent dintre două din fiecare grup. Participanții au eșuat.
Apoi li s-au prezentat videoclipuri cu nodurile rotindu-se lent pentru a le înțelege mai bine. Acest lucru nu a ajutat. Chiar și imaginile nodurilor alături de diagrame care explică construcția lor nu au elucidat problema. Indiferent cât de importante sunt nodurile în viața noastră, nu putem înțelegem imediat care noduri sunt mai rezistente.
„Oamenii sunt groaznici la asta. Umanitatea folosește noduri de mii de ani. Nu sunt atât de complicate, sunt doar niște fire încurcate. Și totuși, dacă le arăți oamenilor imagini reale cu noduri și le ceri să facă o judecată despre cum va funcționa nodul, nu au nicio idee”, a declarat Chaz Firestone, coautor al studiului și cercetător în percepție la Universitatea Johns Hopkins (SUA).
Proiectul a fost dezvoltat de Sholei Croom, doctorandă în laboratorul lui Firestone și pasionată de broderie. Croom studiază fizica intuitivă: ce pot înțelege oamenii despre mediul înconjurător doar privindu-l. Se pare că nodurile sunt o limitare umană.
„Am încercat să le oferim participanților cele mai bune șanse în experiment, inclusiv videoclipuri cu nodurile rotindu-se, dar nu a ajutat deloc; uneori, răspunsurile au fost și mai haotice. Sistemul psihologic uman pur și simplu eșuează în a înțelege orice cunoștințe fizice din proprietățile unui nod”, a explicat Croom, citată de IFL Science.
În general, participanții au greșit în identificarea celui mai rezistent nod, iar când au nimerit răspunsul corect, raționamentul lor era greșit. Este posibil ca evaluarea rapidă a obiectelor flexibile să fie mai dificilă pentru creierul uman, ceea ce explică de ce nodurile ne suprasolicită mecanismele de judecată.
Participanții nu erau experți în noduri, ceea ce sugerează că oamenii cu multă experiență ar putea face alegeri mai bune, dar acest lucru ar veni din cunoștințe dobândite, nu dintr-o capacitate naturală de a judeca structura doar privind-o.
„Nu suntem capabili să extragem o înțelegere clară a structurii interne a unui nod doar privindu-l. Este un studiu de caz interesant despre câte întrebări deschise încă rămân cu privire la abilitatea noastră de a raționa despre mediul înconjurător”, a spus Croom.
Studiul, publicat în Open Mind, scoate în evidență o limitare surprinzătoare în percepția umană: incapacitatea noastră de a judeca rezistența nodurilor doar privindu-le. Această descoperire ar putea avea implicații pentru înțelegerea modului în care procesăm informațiile despre obiectele flexibile și complexitatea spațială.
Sănătatea mintală precară a fost legată de consumul de conținut negativ online
Inima umană este incredibilă! Un studiu arată că se poate repara singură
Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială