Având în vedere că virusul gripei aviare H5N1 se răspândește rapid printre animalele din SUA, experții sunt în alertă maximă pentru a detecta semne de transmitere de la om la om. Un astfel de salt ar putea deveni mult mai ușor cu o singură mutație, potrivit unei noi cercetări.
Virusul are o rată de mortalitate de 50% la om, astfel încât infecțiile la animale trebuie să fie atent monitorizate și strict controlate pentru a împiedica tulpina H5N1 care se răspândește să se adapteze în ceva ce o persoană poate transmite direct alteia.
În timp ce de obicei sunt necesare mai multe dintre aceste mutații de transformare pentru a pune oamenii în pericol de gripa aviară, de data aceasta procesul de transformare ar putea fi mai rapid, au constatat oamenii de știință de la Scripps Research Institute din California.
„Descoperirile demonstrează cât de ușor ar putea evolua acest virus pentru a recunoaște receptorii de tip uman”, spune Ting-Hui Lin, cercetător în domeniul bolilor infecțioase, primul autor al noului studiu.
Un virus trebuie să localizeze receptori compatibili pe celulele gazdă pentru a declanșa o infecție – ceea ce H5N1 a găsit la păsări și animale, dar nu și la oameni.
Cercetătorii au investigat tulpina H5N1 2.3.4.4b a virusului găsită în infecțiile umane recente, descoperind că o singură mutație de aminoacid într-o proteină cheie ar fi suficientă pentru a schimba ținta virusului de la receptorii de tip aviar la receptorii de tip uman.
Această mutație, denumită Q226L, ar putea acționa ca o nouă pereche de ochelari pentru virus, permițându-i să recunoască punctele care vizează celulele umane.
„Experimentele noastre au arătat că mutația Q226L ar putea crește semnificativ capacitatea virusului de a ținti și de a se atașa la receptorii de tip uman”, spune biochimistul James Paulson.
Am văzut oameni care au contractat această gripă de la animale după ce au fost în contact strâns cu acestea. Dacă virusul se poate agăța de celulele specifice căilor noastre respiratorii, ar fi mult prea ușor ca agentul patogen să treacă de la o persoană la alta prin intermediul aerosolilor răspândiți prin vorbire sau strănut, scrie ScienceAlert.
Descoperirea evidențiază necesitatea de a urmări îndeaproape virusul H5N1 și de a continua monitorizarea noilor tulpini. În timp ce capacitatea de a se agăța de receptorii noștri este esențială pentru răspândirea virusului printre oameni, aceasta nu exclude posibilitatea ca și alte modificări să fie necesare pentru transmitere.
Vor fi necesare cercetări suplimentare pentru a înțelege pe deplin modul în care o tulpină umană a acestui virus s-ar putea descurca în ceea ce privește mecanismele sale de transmitere și stabilitatea sa în gazdele umane.
Acest lucru ar trebui să ne ofere o mai bună înțelegere a modului în care virusul poate fi stăpânit – și a modului în care o altă pandemie globală poate fi cel mai bine prevenită.
Cercetarea a fost publicată în Science.
A fost confirmat primul caz de gripă aviară la om fără contact cu animale în SUA
Primul caz de gripă aviară la om transmisă de la vaci
Gripa aviară s-ar putea răspândi la vacile din toată lumea, avertizează OMS
Norvegia și Finlanda se confruntă cu mai multe focare de gripă aviară ca niciodată