Un mic dejun bun, care oferă energia necesară pentru a începe ziua, adică aproximativ un sfert din aportul caloric zilnic, poate reduce riscul de boli cardiovasculare.
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Instituto de investigaciones médicas Hospital del Mar (Spania) și publicat în Journal of Nutrition, Health and Aging.
Studiul a urmărit progresul a 383 de participanți din proiectul PREDIMED-Plus, un studiu clinic randomizat care compară efectele unei diete mediteraneene combinate cu activitate fizică față de recomandările dietetice obișnuite asupra bolilor cardiovasculare. Până acum, niciun alt studiu nu a analizat impactul aportului energetic și al calității nutriționale a micului dejun asupra acestor factori de risc.
Cercetătorii au luat în considerare două aspecte: aportul energetic al micului dejun în raport cu aportul total zilnic, definind un aport adecvat ca fiind între 20-30% din total; și calitatea nutrițională a micului dejun, analizând echilibrul dintre proteine, grăsimi, fibre și alți nutrienți esențiali.
Rezultatele au arătat că atât consumul unui aport energetic adecvat dimineața, cât și consumul de alimente de înaltă calitate contribuie la reducerea factorilor de risc cardiovascular, subliniază Eurek Alert.
Studiul a urmărit participanți cu vârste cuprinse între 55 și 75 de ani, toți având supraponderalitate sau obezitate, pe o perioadă de trei ani. Au fost evaluați mai mulți factori de risc cardiovascular, incluzând greutatea corporală, circumferința taliei (indicator al obezității abdominale), profilul lipidic (colesterol și trigliceride), tensiunea arterială și indici de diabet.
Participanții care au consumat 20-30% din aportul caloric zilnic la micul dejun au avut rezultate mai bune la mai mulți indicatori: indicele de masă corporală (IMC) a fost cu 2-3,5% mai mic; circumferința taliei a scăzut cu 2-4%; trigliceridele au scăzut cu 9-18%; iar colesterolul HDL („colesterolul bun”) a crescut cu 4-8,5%.
Un mic dejun bun a fost asociat cu: o reducere de 1,5% a circumferinței taliei, scăderea trigliceridelor cu 4% și creșterea colesterolului HDL cu 3%.
Un mic dejun de calitate include cantități adecvate de proteine, grăsimi sănătoase, fibre și minerale (cum ar fi potasiul și fierul), evitând în același timp zaharurile adăugate și grăsimile saturate.
„Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, dar contează ce și cum mănânci. Cantitatea și compoziția nutrițională sunt esențiale. Datele noastre arată că un mic dejun de calitate este asociat cu rezultate mai bune pentru factorii de risc cardiovascular”, declară Álvaro Hernáez, cercetător la Instituto de investigaciones médicas Hospital del Mar și profesor la Universitatea Ramon Llull (Spania).
Dr. Montse Fitó, coordonator al Grupului de Cercetare în Riscul Cardiovascular și Nutriție, subliniază importanța ambelor aspecte (aportul adecvat de energie și calitatea alimentelor) pentru prevenirea riscurilor cardiovasculare.
Aceste concluzii sugerează că promovarea obiceiurilor sănătoase legate de micul dejun poate contribui la o îmbătrânire sănătoasă, reducând riscul de sindrom metabolic și alte boli cronice, îmbunătățind astfel calitatea vieții.
Cercetătorii au găsit secretul pentru a trăi mai mult!
Un medicament pe bază de aur este de 27 de ori mai puternic decât chimioterapia
Viața alături de familie aduce atât beneficii, cât și probleme. Ce arată un studiu?