Copacii nepotriviți din locuri greșite pot face orașele mai fierbinți noaptea
Copacii nepotriviți în locul greșit pot face orașele mai fierbinți noaptea. Deși arborii pot răci semnificativ unele orașe pe timpul zilei, cercetările recente arată că coronamentele acestora pot reține căldura și crește temperaturile pe timpul nopții. Studiul își propune să-i ajute pe planificatorii urbani să aleagă cele mai bune combinații de specii de arbori și locații pentru combaterea stresului termic urban.
Temperaturile din orașe cresc la nivel global, iar stresul termic urban este deja o problemă majoră, provocând boli, decese, creșterea consumului de energie pentru răcirea clădirilor, inechități sociale legate de căldură și deteriorarea infrastructurii urbane.
Multe orașe au început să implementeze strategii de atenuare, iar plantarea de arbori este o soluție des întâlnită. Totuși, un studiu condus de Universitatea Cambridge (Anglia) avertizează că copacii nepotriviți din locurile greșite pot limita beneficiile.
Efectele de răcire ale arborilor
Studiul, publicat în Communications Earth & Environment, a descoperit că arborii pot reduce temperatura aerului la nivelul pietonilor cu până la 12°C. În 83% dintre orașele studiate, temperaturile maxime lunare au scăzut sub 26°C, atingând pragul de confort termic. Cu toate acestea, capacitatea de răcire a arborilor variază semnificativ în funcție de specie, caracteristicile orașului și condițiile climatice.
„Studiul nostru contrazice mitul că arborii reprezintă soluția universală la supraîncălzirea orașelor. Arborii au un rol crucial în răcirea orașelor, dar trebuie plantați strategic pentru a maximiza beneficiile”, a declarat dr. Ronita Bardhan, profesoară asociată la Universitatea Cambridge.
Copacii nepotriviți încălzesc orașele pe timp de noapte
Ziua, arborii răcesc orașele prin blocarea radiației solare, evaporarea apei prin porii frunzelor și prin modificarea fluxului de aer prin frunziș.
Noaptea, însă, coronamentele arborilor pot reține radiația emisă de suprafețele urbane, din cauza rezistenței aerodinamice și a închiderii stomatelor (pori microscopici care se închid ca răspuns la stres termic și secetă), notează Eurek Alert.
Arborii sunt mai eficienți în răcirea orașelor în climatele aride și mai puțin eficienți în cele umede. De exemplu: în climatele de savană, arborii pot răci orașele cu până la 12°C (cum s-a observat în Nigeria), dar le pot încălzi noaptea cu 0,8°C; în climatele aride, răcirea atinge 9°C, iar încălzirea noaptea 0,4°C; în climatele temperate, răcirea ajunge la 6°C, dar încălzirea nocturnă poate atinge 1,5°C.
Utilizarea strategică a arborilor
Orașele cu design urban deschis beneficiază mai mult de pe urma unui amestec de arbori foioși și veșnic verzi de dimensiuni variate, ceea ce crește răcirea cu 0,5°C în comparație cu orașele care au doar o singură categorie de arbori.
În climatele aride, arborii veșnic verzi sunt mai eficienți, în special în zonele urbane compacte, precum Cairo sau Dubai. În general, orașele deschise și joase din climatele uscate permit o răcire mai eficientă datorită spațiilor verzi mai mari.
„Studiul nostru oferă ghiduri adaptate pentru planificatori urbani, pentru a valorifica mai eficient capacitatea arborilor de a răci orașele în contextul încălzirii globale”, a adăugat dr. Bardhan.
Cum evităm copacii nepotriviți?
Alegerea speciilor și locația trebuie să fie compatibile cu caracteristicile orașului, cum ar fi orientarea străzilor, raportul dintre clădiri și cer, și alte trăsături urbane care influențează efectele arborilor.
Deși un grad mai mare de acoperire cu coronamente poate crește efectele de răcire, o densitate prea mare poate reține căldura la nivelul pietonilor, mai ales în zonele compacte și calde. În astfel de locații, se recomandă specii înguste și plantări rare.
Arborii nu pot fi singura soluție pentru răcirea orașelor; materialele reflectorizante și umbrirea rămân esențiale. Cercetătorii au dezvoltat o bază de date interactivă care le permite utilizatorilor să estimeze eficiența răcirii în funcție de date din orașe cu climate și structuri similare.
Vă recomandăm să citiți și:
Ce s-a întâmplat cu dinții oamenilor atunci când fluorul a fost scos din apă?
Studiu: Persoanele bolnave sau sărace sunt mai afectate de consumul moderat sau scăzut de alcool
Fizicienii au găsit un mod complet nou de măsurare a timpului
Taxele pe băuturile dulci nu arată niciun rezultat în scăderea obezității tinerilor