Astronomii au utilizat capacitățile unice ale Telescopului Spațial Hubble al NASA pentru a surprinde o imagine cu un quasar. Un quasar este un nucleu galactic strălucitor, luminat de materialul care cade în gaura neagră centrală.
Această imagine cu un quasar captată de Hubble dezvăluie un mediu complex în jurul quasarului, incluzând structuri „ciudate”, după cum afirmă Bin Ren, de la Observatorul Côte d’Azur și Université Côte d’Azur din Nice, Franța.
„Avem câteva formațiuni de dimensiuni variate și o structură filamentoasă misterioasă în formă de L. Toate acestea se află la o distanță de până la 16.000 de ani-lumină de gaura neagră”, a explicat Ren. Unele dintre aceste obiecte ar putea fi mici galaxii-satelit care cad spre gaura neagră, furnizând materialul necesar alimentării acesteia.
Quasarii, denumiți și obiecte cvasi-stelare, arată ca puncte luminoase pe cer. Primul quasar identificat, 3C 273, a fost descoperit în 1963 de astronomul Maarten Schmidt. Situat la 2,5 miliarde de ani-lumină distanță, acesta are o luminozitate de peste 10 ori mai mare decât cele mai strălucitoare galaxii eliptice gigantice, generând o dilemă: ce anume alimentează această energie colosală? Răspunsul probabil a fost materialul care cade în gaura neagră supermasivă.
În 1994, Hubble a dezvăluit că mediul din jurul quasarilor este mult mai complex decât s-a crezut inițial, sugerând coliziuni și fuziuni între quasari și galaxiile învecinate. Aceste interacțiuni galactice contribuie la alimentarea găurilor negre masive care generează quasarii, scrie Eurek Alert.
Privind direct spre quasarul 3C 273 cu ajutorul instrumentului STIS al Telescopului Hubble, astronomii au reușit să blocheze lumina intensă a nucleului, similar cu modul în care Luna blochează Soarele în timpul unei eclipse totale.
Această tehnică a permis observarea detaliilor aflate de 8 ori mai aproape de gaura neagră față de studiile anterioare.
De asemenea, oamenii de știință au obținut informații rare despre jetul extragalactic de 300.000 de ani-lumină care emană din quasar, materialul deplasându-se aproape cu viteza luminii. Analizând datele cu o separare de 22 de ani între imagini, echipa condusă de Ren a descoperit că jetul se mișcă mai rapid pe măsură ce se îndepărtează de gaura neagră. „Hubble a umplut golul dintre observațiile radio și cele optice la scară mare, oferind o imagine detaliată a morfologiei quasarilor și a interacțiunilor galactice”, a adăugat Ren.
Quasarii sunt răspândiți pe cer, cel puțin un milion fiind identificați până acum. Aceștia au fost mai abundenți la aproximativ 3 miliarde de ani după Big Bang, când coliziunile galactice erau mai frecvente.
Telescopul Spațial Hubble continuă, după mai bine de trei decenii, să realizeze descoperiri revoluționare care schimbă înțelegerea fundamentală a Universului. Acesta este un proiect de cooperare internațională dintre NASA și ESA, cu operațiuni științifice desfășurate de Space Telescope Science Institute (STScI) din Baltimore.
Ce a confirmat un studiu uriaș despre galaxia Calea Lactee?
Cea mai mare simulare a Universului făcută vreodată
„Comoara galbenă” găsită de roverul Curiosity al NASA pe Marte