Băutura delicioasă care protejează corpul de stres și alimentele grase
Alimentele care ne aduc confort în momentele de stres nu sunt întotdeauna sănătoase. Însă, într-o descoperire surprinzătoare, oamenii de știință au descoperit că asocierea unei mese bogate în grăsimi cu un anumit tip de cacao ar putea reduce unele efecte negative asupra sănătății. Iată cum ciocolata caldă ar putea proteja corpul!
Episoadele de stres, chiar și pe termen scurt, pot afecta temporar funcționarea arterelor corpului. În plus, consumul de alimente bogate în grăsimi saturate poate amplifica acest stres asupra sistemului cardiovascular, întârziind recuperarea.
Veștile bune sunt că o soluție ar putea veni sub forma desertului: ciocolata caldă ar putea proteja corpul.
Un studiu randomizat și dublu-orb, realizat pe adulți sănătoși de către cercetătorii de la Universitatea din Birmingham (Anglia), a arătat că pudra de cacao bogată în flavanoli poate îmbunătăți funcția vasculară după o masă grasă și un eveniment stresant.
Modul în care ciocolata caldă ar putea proteja corpul de alimentele grase și de stres
Studiul a implicat 23 de adulți tineri și de vârstă mijlocie, care au consumat două croissante cu unt sărat și brânză cheddar, însoțite de un pahar de lapte integral. Aproximativ jumătate dintre participanți au băut și o băutură cu cacao bogată în flavanoli, iar cealaltă jumătate a consumat o băutură cu nivel scăzut de flavanoli.
Ulterior, toți participanții au fost supuși unui test mintal de matematică, cunoscut pentru inducerea stresului. Experimentul a fost repetat, fiecare participant primind de această dată băutura de cacao cu conținut diferit față de prima sesiune.
După masa grasă și testul stresant, cercetătorii au observat modificări în diametrul arterelor brahiale și carotide ale participanților. Artera brahială, care transportă sângele oxigenat către corp, a avut o recuperare mai lentă la cei care au băut ciocolată caldă cu nivel scăzut de flavanoli.
În schimb, cei care au consumat ciocolata bogată în flavanoli au prezentat o funcție vasculară îmbunătățită, artera lor răspunzând mai bine la fluxul sanguin. Această protecție poate reduce riscul unor evenimente cardiovasculare viitoare, spun cercetătorii.
Ce recomandă oamenii de știință?
Ciocolata caldă bogată în flavanoli, similară cu 5,5 linguri de cacao neprocesată sau două cești de ceai verde, ar putea atenua unele dintre efectele negative ale alimentației bogate în grăsimi și ale stresului asupra vaselor de sânge, scrie Science Alert.
Deși studiul nu a găsit un impact semnificativ al ciocolatei calde asupra oxigenării creierului, cercetările anterioare au sugerat beneficii cognitive date de flavanoli. Sunt necesare studii mai ample pentru a clarifica aceste rezultate.
„Această cercetare arată că alimentele sau băuturile bogate în flavanoli pot fi utilizate ca strategie pentru a reduce efectele negative ale alegerilor alimentare mai puțin sănătoase în perioadele stresante”, explică Catarina Rendeiro, specialistă în nutriție.
Studiul a fost publicat în Food and Function.
Vă recomandăm să citiți și:
Conexiunile sociale ne schimbă microbiomul, sugerează un studiu
Motive să fim optimiști: Inovațiile din știință care fac lumea mai bună
Ce întâmplă cu sănătatea oamenilor de peste 50 de ani care folosesc Internetul?