Cine este viitorul șef al NASA nominalizat de Donald Trump?
Un antreprenor miliardar din domeniul tehnologiei și astronaut privat este alegerea lui Donald Trump pentru a fi viitorul șef al NASA.
Președintele ales a anunțat în data de 4 decembrie, prin intermediul rețelelor sociale, că l-a desemnat pe Jared Isaacman, fondatorul și directorul general al companiei Shift4 Payments, ca administrator al NASA.
Isaacman are experiență în zborurile spațiale: el a finanțat și comandat două misiuni private revoluționare în orbita Pământului, ambele desfășurate cu echipamente SpaceX. „Jared va conduce misiunea NASA de descoperire și inspirație, deschizând calea pentru realizări revoluționare în știința spațială, tehnologie și explorare”, a scris Trump pe Truth Social, platforma sa lansată în 2022.
Viitorul șef al NASA ar putea fi un miliardar cu experiență în programe spațiale
„Pasiunea lui Jared pentru spațiu, experiența sa de astronaut și dedicația sa pentru a împinge limitele explorării, dezlegând misterele Universului și stimulând economia spațială îl fac ideal pentru a fi viitorul șef al NASA într-o nouă eră îndrăzneață”, a adăugat Trump.
Isaacman, în vârstă de 41 de ani, este un pilot experimentat, cofondator al unei echipe de acrobație aeriană și al companiei Draken International din Florida, specializată în pregătirea piloților militari. De asemenea, el are experiență în manevrarea vehiculelor în spațiul cosmic.
Miliardarul a organizat și comandat prima misiune orbitală civilă din istorie, Inspiration4, un zbor cu patru persoane care a orbitat Pământul timp de trei zile în septembrie 2021.
Isaacman a repetat această performanță cu Polaris Dawn, o misiune de cinci zile care a avut loc în septembrie anul acesta. Polaris Dawn a atins cea mai mare distanță față de Pământ pentru un zbor cu echipaj uman de la era Apollo și a inclus prima ieșire privată în spațiu, o scurtă incursiune efectuată de Isaacman și coechipiera sa, Sarah Gillis.
Isaacman își dorește ca americanii să pășească din nou pe Lună
În plus, Isaacman are planuri să zboare din nou în spațiu. Polaris Dawn este doar prima dintre cele trei misiuni planificate în cadrul Programului Polaris, iar al treilea zbor va fi prima misiune cu echipaj uman realizată cu racheta Starship a SpaceX, conform oficialilor programului.
Relația sa cu Elon Musk, fondatorul și directorul general SpaceX, este evidentă. Musk va avea un rol (mai puțin oficial) în viitoarea administrație Trump, fiind unul dintre conducătorii „Departamentului pentru Eficiență Guvernamentală”, un grup consultativ care își propune să reducă reglementările și să „demonteze birocrația guvernamentală”, scrie Space.com.
Atât Musk, cât și Isaacman împărtășesc un obiectiv comun: colonizarea planetei Marte, o direcție pe care Isaacman o va urmări probabil în noul său rol la NASA, dacă va fi confirmat de către Congres.
„M-am născut după aselenizări; copiii mei s-au născut după ultima lansare din programul Space Shuttle”, a scris Isaacman pe X.
„Cu sprijinul președintelui Trump, vă promit următorul lucru: nu vom mai pierde niciodată capacitatea de a călători spre stele și nu ne vom mulțumi niciodată cu locul doi. Vom inspira copiii, ai voștri și ai noștri, să privească spre cer și să viseze la ceea ce este posibil. Americanii vor păși din nou pe Lună și pe Marte, iar în acest proces vom face viața mai bună aici, pe Pământ”, a declarat miliardarul.
Vă recomandăm să citiți și:
Cea mai mare simulare a Universului făcută vreodată
Cum se cântăresc astronauții în spațiu?
„Comoara galbenă” găsită de roverul Curiosity al NASA pe Marte