Experții, îngrijorați de distrugerea Stației Spațiale Internaționale! Cum ar putea avea de suferit atmosfera Pământului?
NASA se pregătește să scadă treptat orbita Stației Spațiale Internaționale (ISS) până când aceasta va arde în atmosferă și se va prăbuși în ocean, începând cu anul 2030. Agenția susține că distrugerea Stației Spațiale Internaționale va prezenta un risc scăzut, însă unii experți nu sunt la fel de convinși.
Distrugerea Stației Spațiale Internaționale în atmosferă ar putea elibera substanțe chimice nocive, afectând stratul de ozon al Pământului.
„Având în vedere masa sa mare, de 450 de tone, jumătate din masa totală a obiectelor create de om care au reintrat în atmosferă în 2019 și o treime din masa din 2023, ISS amplifică problema atmosferei indusă de aceste reintrări”, a declarat Leonard Schulz, cercetător la Technische Universität Braunschweig (Germania).
El a adăugat că este necesar să se analizeze mai detaliat impactul reintrării ISS asupra atmosferei, în ceea ce privește substanțele eliberate.
Poluarea cauzată de reintrările din orbită
Cercetările anterioare au arătat că arderea sateliților, cum ar fi cei din constelația Starlink a SpaceX, poate introduce în atmosferă poluanți dăunători, precum oxizii de aluminiu. Acești poluanți pot contribui la o „degradare semnificativă a stratului de ozon”, conform unui studiu publicat în Geophysical Research Letters.
Un satelit de 250 kg produce aproximativ 30 kg de nanoparticule de oxid de aluminiu la ardere, iar acestea pot rămâne în stratosferă până la 30 de ani. Având în vedere masa enormă a ISS, impactul său ar putea fi considerabil, iar cercetătorii abia încep să înțeleagă amploarea riscurilor.
Pregătiri pentru distrugerea Stației Spațiale Internaționale
NASA a selectat SpaceX pentru dezvoltarea unui „Vehicul de Dezorbitare al SUA”, conceput să scoată ISS din orbită. Operațiunea va necesita o versiune îmbunătățită a capsulei Dragon Cargo.
Procesul de coborâre lentă a ISS, întins pe mai mulți ani, le va permite specialiștilor să controleze locul impactului. Cel mai probabil, ISS va fi direcționată către centrul Oceanului Pacific de Sud, cel mai îndepărtat punct de țărm de pe Pământ.
Fizicianul Luciano Anselmo, de la Space Flight Dynamics Laboratory, a declarat că impactul asupra oceanului va fi minim. „Toate deșeurile create de om care au căzut din orbită de la începutul activității spațiale au o masă mai mică decât a unui singur cuirasat scufundat în Al Doilea Război Mondial”, a explicat Anselmo, comparând acest fenomen cu alte forme de poluare marină.
Totuși, Anselmo avertizează că impactul asupra atmosferei superioare este semnificativ. „Consecințele spațiale ale lansărilor și reintrărilor devin probabil importante, iar efectele acestora nu sunt încă pe deplin evaluate”, a adăugat el.
Eliminarea ISS este un pas necesar, dar ridică întrebări legate de impactul pe termen lung asupra mediului și stratului de ozon, probleme care necesită o mai mare atenție din partea comunității științifice, scrie Futurism.
Vă recomandăm să citiți și:
Cum se cântăresc astronauții în spațiu?
„Comoara galbenă” găsită de roverul Curiosity al NASA pe Marte
Telescopul Spațial James Webb și-a forțat limitele și a găsit cele mai timpurii galaxii din Univers