Proprietarii de locuințe trăiesc mai mult, arată un studiu

06 12. 2024, 13:00

Dr. Casey Breen, cercetător postdoctoral senior la Leverhulme Centre for Demographic Science și de la Departamentul de Sociologie al Universității Oxford (Anglia), a condus un studiu care a găsit o legătură între deținerea unei locuințe și durata vieții.

Studiul a fost publicat în revista Demography.

Studiul a descoperit că deținerea unei locuințe a fost asociată cu o creștere a speranței de viață cu 0,36 ani pentru bărbații afro-americani născuți la începutul secolului XX și cu 0,42 ani pentru bărbații albi din aceeași perioadă.

„Studiul meu arată că deținerea unei case are un impact pozitiv semnificativ asupra speranței de viață. Aceste rezultate sugerează că politicile sociale care extind în mod echitabil oportunitățile de a deține o locuință pentru afro-americani ar putea contribui la reducerea diferențelor dintre speranța de viață a bărbaților afro-americani și a celor albi din SUA”, a declarat dr. Casey Breen, citat de Eurek Alert.

Legătura dintre deținerea unei locuințe și lungimea vieții

Conform cercetării, extinderea accesului la proprietăți imobiliare pentru minoritățile rasiale ar putea atenua disparitățile rasiale semnificative în ceea ce privește mortalitatea, cu care SUA se confruntă în prezent. Studiul subliniază, de asemenea, diferențele majore în ratele de deținere a locuințelor din secolul XX: americanii albi erau aproape de două ori mai predispuși să dețină o locuință comparativ cu afro-americanii.

Din cauza problemelor istorice sistemice, precum sclavia și rasismul, afro-americanii aveau oportunități mult mai reduse de a-și cumpăra o locuință. În 1940, mai puțin de 10% dintre afro-americanii cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani dețineau o casă, iar doar 40% dintre cei peste 65 de ani erau proprietari.

Cercetarea a utilizat date din recensămintele din 1920 și 1940, corelate cu înregistrări privind mortalitatea din sistemul de securitate socială, pentru a analiza diferențele în ceea ce privește speranța de viață dintre bărbații americani care dețineau o locuință între vârstele de 24 și 35 de ani.

Cât contează valoarea locuinței în prelungirea vieții?

Deși deținerea unei locuințe este asociată cu acumularea de avere și cu o sănătate mai bună, studiul a arătat că valoarea proprietății avea un impact redus asupra speranței de viață. Creșterea speranței de viață pentru proprietari se explică prin factori precum un sentiment mai puternic de comunitate, beneficiile psihologice ale deținerii unei case și condiții de trai mai bune.

„Studiul arată, de asemenea, o diferență semnificativă și statistic relevantă în ceea ce privește speranța de viață între americanii care dețineau o locuință și cei care închiriau, proprietarii din perioada timpurie a vieții adulte trăind, în medie, cu aproximativ șase luni mai mult la vârsta de 65 de ani în comparație cu chiriașii”, a adăugat dr. Breen.

Analiza a controlat factori precum nivelul de educație, rasa, venitul, statutul marital și fundalul familial comun, pentru a oferi o imagine clară a modului în care deținerea unei case a influențat speranța de viață în SUA în secolul XX. Cu toate acestea, este important de menționat că eșantionul a fost limitat în funcție de gen, etnie, naționalitate și context istoric, ceea ce înseamnă că rezultatele nu pot fi generalizate pentru alte populații.

Vă recomandăm să citiți și:

Taxele pe băuturile dulci nu arată niciun rezultat în scăderea obezității tinerilor

Vegetarienii consumă mai multe alimente ultraprocesate decât cei care mănâncă în mod regulat carne, arată un studiu

Cercetătorii au găsit secretul pentru a trăi mai mult!

Un medicament pe bază de aur este de 27 de ori mai puternic decât chimioterapia