Oamenii de știință de la Universitatea din Boston au dezvoltat un nou algoritm AI (inteligență artificială) care analizează modelele de vorbire ale celor cu deficiență cognitivă ușoară (MCI).
Acesta poate prezice o evoluție de la MCI la Alzheimer în decurs de șase ani, cu o precizie de 78,5%.
Studiul echipei continuă cercetările lor anterioare, în care au antrenat un model – folosind înregistrări vocale de la peste 1 000 de persoane – pentru a detecta cu exactitate afectarea cognitivă.
Noul lor algoritm a fost antrenat pe baza înregistrărilor audio transcrise ale 166 de persoane cu MCI, cu vârste cuprinse între 63 și 97 de ani.
Deoarece echipa știa deja cine a dezvoltat Alzheimer, o abordare de învățare automată ar putea fi utilizată pentru a găsi semne în discursul lor transcris care să facă legătura între cele 90 de persoane ale căror funcții cognitive vor declina în Alzheimer.
Odată antrenat, algoritmul ar putea fi aplicat invers: pentru a încerca să prezică riscul de Alzheimer pornind de la transcrieri ale unor mostre de vorbire pe care nu le-a mai prelucrat niciodată.
Alți factori importanți, inclusiv vârsta și sexul autodeclarat, au fost adăugați pentru a obține un scor predictiv final.
„Vă puteți gândi la scor ca la probabilitatea ca cineva să rămână stabil sau să treacă la demență”, spune informaticianul Ioannis Paschalidis de la Universitatea din Boston.
„Am vrut să prezicem ce se va întâmpla în următorii șase ani – și am constatat că putem face în mod rezonabil această predicție cu o încredere și o precizie relativ bune”
Având în vedere că în prezent nu există niciun tratament pentru Alzheimer, v-ați putea întreba care este avantajul detectării timpurii a bolii – dar avem tratamente care pot ajuta la gestionarea Alzheimer într-o anumită măsură, iar acestea pot fi începute mai devreme.
Mai mult decât atât, depistarea precoce ne oferă mai multe oportunități de a studia boala și evoluția acesteia și, de aici, de a dezvolta un tratament complet eficient.
Sunt multe de apreciat în legătură cu această abordare, dacă poate fi dezvoltată în continuare. Este genul de test care ar putea fi efectuat rapid și ieftin, chiar la domiciliu, și fără niciun echipament specializat, scrie ScienceAlert.
Nu este nevoie de injecții sau probe, ci doar de o înregistrare, iar în viitor ar putea fi rulat chiar și prin intermediul unei aplicații pentru smartphone.
Înregistrările utilizate aici au fost destul de aproximative și de slabă calitate. Cu înregistrări și date mai clare, acuratețea algoritmului va deveni probabil și mai bună.
Acest lucru ar putea duce la o mai bună înțelegere a modului în care boala Alzheimer ne afectează în stadiile incipiente și a motivelor pentru care aceasta evoluează uneori din MCI, iar alteori nu.
Cercetarea a fost publicată în Alzheimer’s & Dementia.
Un studiu confirmă: Există o legătură bizară între Alzheimer și bolile de inimă!
Poluarea luminoasă excesivă poate crește riscul de Alzheimer, în special la tineri
Un medicament a restabilit amintirile pierdute din cauza bolii Alzheimer