Cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului. Iată cum!

05 12. 2024, 13:00

Un nou studiu sugerează că cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului și ar putea limita riscul de dependență prin interacțiunea cu producția de dopamină, „substanța chimică a fericirii”. Cercetătorii din Italia și SUA au analizat mai în detaliu relația dintre cofeină și alcool, iar rezultatele sunt promițătoare.

Cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului. În experimente realizate pe șobolani, s-a constatat că cofeina influențează semnificativ calea dopaminergică mezolimbică, o parte esențială a sistemului de recompensă al creierului, unde este eliberată dopamina.

Această cale este implicată și în mecanismele de întărire a comportamentului asociate cu tulburarea consumului de alcool, ceea ce sugerează că cofeina ar putea întrerupe ciclul de adicție, punctează Science Alert.

Iată cum cofeina ar putea contracara efectele alcoolului asupra creierului

Cofeina blochează conversia alcoolului în salsolinol, o substanță chimică ce declanșează eliberarea de dopamină. Acest proces face consumul de alcool mai puțin plăcut, reducând dorința de a consuma mai mult. Cofeina interferează direct și cu răspunsul creierului la salsolinol și morfină, ceea ce ar putea face din aceasta o opțiune promițătoare pentru prevenirea dependențelor în general.

Unul dintre autorii principali ai studiului, Riccardo Maccioni, a subliniat că efectele cofeinei sunt similare cu cele ale naltrexonei, un antagonist al receptorului μ aprobat de FDA pentru tratarea tulburării consumului de alcool. Naltrexona blochează, de asemenea, transmiterea dopaminergică mezolimbică, reducând efectele de recompensă ale alcoolului. Această similaritate sprijină ideea că cofeina ar putea fi baza unui nou tratament.

Un posibil tratament pentru dependența de alcool

Cercetătorii intenționează să testeze efectele cofeinei pe alte animale și pe femele, deoarece studiul actual s-a concentrat exclusiv pe șobolani masculi; să analizeze efectele pe termen lung ale cofeinei; și să examineze modul în care cofeina afectează animalele deja dependente de alcool.

„Ar fi interesant să vedem modul în care cofeina influențează animalele dependente de alcool. Acest lucru ne-ar putea oferi indicii valoroase pentru dezvoltarea unor ținte terapeutice pentru tratarea dependenței de alcool”, a declarat Maccioni.

Deși studiul este încă în faza preclinică, descoperirile sugerează că cofeina ar putea fi un instrument util în prevenirea și tratarea dependenței de alcool. Mai multe cercetări sunt necesare înainte de a dezvolta un tratament pentru oameni, dar rezultatele deschid noi perspective în înțelegerea interacțiunii dintre cofeină, alcool și sistemul dopaminergic al creierului.

Cercetarea a fost publicată în Translational Psychiatry.

Vă recomandăm să citiți și:

Mințile noastre ar procesa limbajul la fel ca Inteligența Artificială

De ce azbestul încă apare în unele produse cosmetice?

S-a descoperit că astronauții procesează sarcinile mai lent în spațiu

Putem preveni ridurile dacă injectăm botox de la 20 de ani?