Test de cultură generală. Locuitorii cărei țări beau apa mereu caldă sau fierbinte?

06 12. 2024, 11:00

Care este motivul simplu pentru care locuitorii acestei țări beau apa mereu caldă sau fierbinte chiar și în lunile călduroase de vară?

Locuitorii cărei țări beau apa mereu caldă sau fierbinte? Este vorba despre cetățenii din China.

Mulți oameni din China preferă să-și bea apa fierbinte sau caldă, chiar și în lunile înăbușitoare de vară, deoarece cred că este mai sănătoasă decât apa rece, explică Britannica.

Locuitorii cărei țări beau apa mereu caldă sau fierbinte?

Consumul de apă fierbinte în China este o tradiție veche de aproape 2.500 de ani, dezvoltată în timpul dinastiei Zhou (în jurul anilor 400-300 î.Hr.). În medicina tradițională chineză, se crede că apa fierbinte conținea, ironic, „Yīn”, care reprezenta răceala sau umbra, necesare pentru a contracara „Yáng” (Yang). Un alt motiv era că băuturile fierbinți erau considerate capabile să elimine umezeala din corp, un aspect important pentru femeile însărcinate, vârstnici și bolnavi. Această legătură între protecția și vindecarea celor slabi i-a făcut treptat pe chinezi să asocieze apa fierbinte cu sănătatea.

În 1862, devastatorul război al Taipingului, care durase mai bine de 10 ani, începuse să-și facă simțite efectele. Aproape două milioane de refugiați ajunseseră la Shanghai în căutarea protecției. În mai 1862, un focar devastator de holeră a lovit Shanghaiul, ucigând aproape 3.000 de oameni pe zi la apogeu. Curând, holera s-a răspândit spre nord, ajungând la capitala Beijing.

În timp ce cercetările moderne arată că răspândirea spre nord a fost cauzată de transportul pe Canalul Mare, superstițiile din acea vreme susțineau că, deoarece sudul consuma în majoritate apă fiartă, în timp ce nordul nu o făcea, consumul de apă fierbinte era ceea ce salva sudul de holeră. Astfel, băutul apei fierbinți nu era doar o chestiune de menținere a sănătății, ci singura modalitate de a preveni o moarte tragică cauzată de holeră.

Istoria semi-modernă și modernă

În anii 1930, KMT (Kuomintang), care a răsturnat dinastia Qing, a încercat să construiască o „cultură modernă” chineză. Chiang Kai-shek, originar din Delta Yangtzei, și soția sa Soong Mei-ling, născută la Shanghai, au considerat consumul de apă fierbinte ca fiind o metodă de prevenire a bolilor. Au făcut ca băutul apei fierbinți să devină politică națională, integrându-l în cadrul Mișcării Vieții Noi, iar această practică a fost adoptată de toate nivelurile guvernamentale și, în cele din urmă, s-a răspândit în întreaga populație.

Astăzi, băutul apei fierbinți este, printr-o tradiție de mii de ani, o parte esențială a culturii chineze. Există și motive practice pentru această obișnuință. În China, apa de la robinet nu este suficient filtrată pentru a fi consumată direct, deoarece nu este sterilizată sau purificată și poate conține contaminanți periculoși, precum sedimente, rugină, bacterii, virusuri, cloruri sau alte metale grele, explică Hutong School.

Apa poate fi purificată prin fierbere, motiv pentru care chinezii consumă adesea apa fierbinte. Chiar dacă nu credeți în beneficiile pentru sănătate ale apei fierbinți, când vizitați China, ar trebui să luați în considerare băutul apei fierbinți pentru a preveni o boală neplăcută în timpul călătoriei.

Vă recomandăm să citiți și:

Exercițiile fizice care potolesc foamea! Ce a dezvăluit un nou studiu?

De ce alcoolul provoacă anxietate? Iată ce spune știința!

Neurocercetătorii au găsit un mecanism în creierul oamenilor care reîmprospătează în continuu memoria

Microbii intestinali joacă un rol-cheie în reglarea reacției la stres, indică o cercetare