Atmosfera lui Venus arată că planeta nu a susținut niciodată viață

07 12. 2024, 20:00

Noi cercetări arată că Venus s-ar putea să nu fi avut niciodată oceane lichide, interiorul planetei fiind uscat.

De fapt, o analiză a atmosferei planetei sugerează că aceasta a fost întotdeauna uscată, atât la interior cât și la exterior.

„Calculând rata actuală de distrugere atmosferică a apei, dioxidului de carbon și sulfurii de carbonil, care trebuie refăcută prin vulcanism pentru a menține stabilitatea atmosferică, arătăm că interiorul lui Venus este uscat”, scrie o echipă condusă de astronomul Tereza Constantinou de la Universitatea Cambridge din Marea Britanie, scrie ScienceAlert.

„Interiorul uscat este în concordanță cu faptul că Venus și-a încheiat epoca cu oceane magmatice deshidratată și, ulterior, a avut o suprafață uscată de lungă durată. Prin urmare, realimentarea vulcanică a atmosferei lui Venus indică faptul că planeta nu a fost niciodată locuibilă cu apă lichidă.”

Venus nu a cunoscut niciodată condițiile necesare pentru a susține viața?

Venus are multe asemănări cu Pământul. Are o dimensiune similară, o masă și o densitate similare și o compoziție minerală similară. Dar este foarte diferită în moduri care fac o diferență uriașă în ceea ce privește locuibilitatea așa cum o știm noi. La suprafață, temperatura sa medie este de aproximativ 465 de grade Celsius, iar presiunea atmosferică este de 92 de ori mai mare decât cea de pe Pământ la nivelul mării.

Pentru a studia istoria apei de pe Venus, Constantinou și colegii săi au analizat apa, dioxidul de carbon și sulfura de carbonil din atmosfera planetei și cât de repede sunt descompuse acestea. Pentru a menține o atmosferă stabilă, aceste molecule trebuie să fie reaprovizionate constant de gazele vulcanice.

Pe Pământ, gazele vulcanice care intră în atmosferă sunt dominate de aburi, deoarece interiorul planetei noastre este foarte umed. Cercetătorii au descoperit că gazele vulcanice de pe Venus sunt compuse din aburi în proporție de doar 6 %, la maximum. De aici, ei au dedus că interiorul lui Venus este foarte uscat, iar planeta nu a fost niciodată capabilă să mențină un ocean lichid.

Acest lucru este în concordanță cu observațiile de la suprafață, care arată o lipsă de eroziune a apei comparativ cu locuri precum Pământul și Marte. De asemenea, este în concordanță cu lucrările anterioare care au folosit modelarea pentru a studia atmosfera timpurie a planetei Venus.

Venus are multe asemănări cu Pământul

Aceasta nu înseamnă că apa nu ar fi putut fi niciodată prezentă pe Venus. Un studiu recent al unui meteorit marțian a arătat că Pământul și Marte ar fi putut avea parte de o livrare similară de apă la începutul istoriei Sistemului Solar, ceea ce sugerează că mecanismul de livrare a fost relativ omniprezent. Dar livrarea apei nu este același lucru cu reținerea apei.

Dacă acesta este cazul, înseamnă că exoplanetele cu atmosfere similare cu Venus pot fi excluse din căutarea vieții în afara Sistemului Solar, cel puțin pentru moment. Putem reveni asupra acestei perspective dacă vom detecta vreodată microbi care își trăiesc cea mai bună viață în norii venusieni.

„Absența oceanelor de apă în trecutul planetei Venus sugerează că Venus nu a cunoscut niciodată condițiile necesare pentru a dezvolta și susține viața asemănătoare Pământului. Orice viață potențială din atmosfera venusiană ar fi luat naștere și ar fi evoluat în condiții complet diferite, poate adaptate pentru a supraviețui în norii de acid sulfuric – deci foarte multă viață așa cum nu o cunoaștem încă”, a declarat Constantinou pentru ScienceAlert.

Cercetarea a fost publicată în Nature Astronomy.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Planeta Venus ascunde cratere de impact nemaivăzute până acum

Oamenii de știință au descoperit posibile semne de viață în norii lui Venus

A fost pierdut contactul cu singura sondă trimisă de oameni la planeta Venus

Oamenii de știință ar fi descoperit unde a dispărut toată apa de pe Venus