Ce a arătat un studiu pe mii de gemeni despre legătura dintre depresie și fructe
Un studiu amplu realizat pe mii de gemeni sugerează legătura dintre depresie și fructe pe care bunicii noștri o știau deja: consumul mai ridicat de fructe și legume este asociat cu un risc mai scăzut de simptome depresive.
Cercetătorii, conduși de o echipă de la UNSW Sydney (Australia), au analizat 3.483 de gemeni (toți cu vârsta de peste 45 de ani) din Australia, Danemarca, Suedia și SUA pentru a observa legătura dintre legătura dintre depresie și fructe.
Dintre perechile de gemeni studiate, indivizii care consumau mai multe fructe și legume raportau, în general, mai puține simptome de depresie. Studiul concluzionează că „un consum mai ridicat de fructe și legume poate proteja împotriva simptomelor depresive”.
„Aceste descoperiri oferă încă un argument pentru creșterea consumului de fructe și legume la adulții de peste 45 de ani”, a declarat dr. Annabel Matison, autoare principală a studiului.
Corelație, nu cauzalitate
Deși rezultatele sugerează o legătură, cercetarea nu poate demonstra că dieta este cauza directă a diferențelor în ceea ce privește simptomele depresive.
De exemplu, gemenii care mănâncă mai multe legume ar putea, de asemenea, să facă mai multă mișcare, să consume mai puțin alcool și să aibă un stil de viață mai sănătos în general, factori care contribuie la starea de bine.
Totuși, studiile pe gemeni sunt utile în reducerea influenței altor factori, cum ar fi genetica și mediul în care au crescut.
„Gemenii împart între 50-100% din fondul genetic și, atunci când sunt crescuți împreună, împărtășesc același mediu familial. Acest design ajută la eliminarea influențelor nedorite, cum ar fi statutul socio-economic din copilărie”, a explicat dr. Karen Mather, coautoare a studiului.
Despre legătura dintre depresie și fructe
Fructele și legumele sunt bogate în fibre alimentare, vitamine și micronutrienți, care pot susține microbiomul intestinal și proteja creierul împotriva stresului oxidativ. Acești factori pot îmbunătăți starea de bine mintală.
„Influența microbiomului intestinal asupra depresiei, ca urmare a inflamației sistemice și neuroinflamației, este din ce în ce mai bine înțeleasă”, a adăugat Dr. Matison.
Studiul a descoperit că un consum mai mare de cartofi nu este asociat cu beneficii similare pentru simptomele depresive. Acest lucru ar putea fi legat de faptul că, adesea, cartofii sunt consumați prăjiți, o formă gustoasă, dar mai puțin nutritivă. Cercetătorii subliniază că „este necesară o cercetare suplimentară pentru a înțelege relația dintre consumul de cartofi și depresie”.
În ciuda beneficiilor cunoscute, oamenii din Europa, Australia și America de Nord nu consumă suficiente fructe și legume. În Scandinavia, de exemplu, consumul mediu este mai mic de jumătate din cele cinci porții zilnice recomandate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), scrie IFL Science.
Ar putea creșterea consumului de fructe și legume la nivelurile recomandate să reducă simptomele depresive? Rezultatele studiului par să indice această posibilitate, deși, conform dr. Matison, „încă nu este clar”.
Studiul a fost publicat în jurnalul Scientific Reports.
Vă recomandăm să citiți și:
Angajații sunt evaluați mai aspru atunci când finalizează sarcini cu întârziere, arată un studiu
O substanță din strugurii roșii ar putea preveni cancerul
De ce nu este bine să-ți faci patul imediat după ce te-ai trezit dimineața?
Dilema creatinei: Ar putea ajuta și creierul, nu doar mușchii?