Keratopigmentarea, procedura estetică tot mai populară pe TikTok care îngrijorează medicii
Rețelele sociale au generat o mulțime de tendințe, însă experții avertizează asupra celui mai recent trend: tatuarea ochilor. Procedura, cunoscută sub denumirea de keratopigmentare, este recentă și poate fi utilizată în scopuri terapeutice pentru a îmbunătăți aspectul ochilor.
Aceasta poate include persoane care au rămas cu cicatrice pe partea transparentă din fața ochiului, cunoscută sub numele de cornee, în urma unei infecții, a unei boli sau a unui accident, sau care suferă de aniridie, o afecțiune în care irisul nu s-a format corespunzător.
Cu toate acestea, experții și-au exprimat îngrijorarea că procedura devine o tendință estetică populară, mai ales după ce influenceri au postat videoclipuri pe TikTok în care arată cum trec prin operații pentru a-și schimba permanent culoarea ochilor – adesea din căprui în albastru sau verde.
Trendul, foarte puternic pe TikTok
Alex Day, chirurg și oftalmolog la spitalul de oftalmologie Moorfields din Londra, a declarat că procedura nu este disponibilă în Marea Britanie din punct de vedere estetic, ceea ce înseamnă că cei care doresc tatuaje oculare nu au o problemă să călătorească în străinătate.
El a adăugat însă că problemele pot apărea în lunile următoare, iar complicațiile posibile includ orbirea, potrivit The Guardian.
„Acestea sunt persoane cu ochi sănătoși, fără probleme de vedere, care aleg să facă o procedură doar din motive cosmetice, dar care ar putea avea complicații enorme pe termen lung în ceea ce privește sănătatea ochilor și vederea, afectându-i pentru tot restul vieții lor,” a spus el.
Ce presupune keratopigmentarea?
Keratopigmentarea implică, de obicei, administrarea unui anestezic local pacientului, înainte ca un chirurg să facă o incizie în cornee folosind un laser sau un ac. Aceasta creează un mic buzunar în care se injectează pigmenții. Pigmenții maschează culoarea naturală a irisului, vizibilă în mod normal prin corneea transparentă, rezultând o schimbare aparentă a culorii.
Deși Day a menționat că nu a văzut personal pacienți care să fi trecut prin această procedură, schimbarea culorii ochilor devine o tendință în creștere pe rețelele sociale, ceea ce stârnește îngrijorări în rândul specialiștilor oftalmologi că ar putea apărea probleme ulterioare.
Vă mai recomandăm să citiți și:
Un organ „inutil” pe care medicii îl îndepărtează adesea ar putea lupta împotriva cancerului
Cum previi accidentul vascular cerebral? Recomandările medicilor!